Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

Estudiants i experts interactuen en les Jornades sobre Biologia Molecular a l'IEC

Ramin Shiekhattar, Xavier Estivill, Francesc Posas i Jordi Torres-Rosell hi participaran introduint les vint-i-cinc comunicacions dels estudiants  

La Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), va organitzar, els dies 28 i 29 de juny, les XV Jornades de Biologia Molecular, que es van celebrar a la Sala Prat de la Riba de l'IEC. Les Jornades, adreçades principalment als estudiants, van tenir, com a convidats, científics reconeguts internacionalment com ara Ramin Shiekhattar i Xavier Estivill, ambdós del Centre de Regulació Genòmica, Francesc Posas, de la Universitat Pompeu Fabra, i Jordi Torres-Rosell, de la Universitat de Lleida, que van introduir amb una conferència les comunicacions dels estudiants. A més, hi va haver una exposició de pòsters, al claustre de l'IEC, elaborats pels estudiants.

La importància de les Jornades queda palesa en el nombre d'inscripcions. Fins a cent quatre estudiants van interactuar sobre els temes de debat: estructura del DNA i regulació gènica; malalties humanes, immunologia i microbiologia; resposta a estrès; senyalització, tràfic i citoesquelet, i cicle cel·lular i càncer.

D'altra banda, gràcies a la col·laboració de la Secció de Biologia i Indústria de la SCB, les Jornades van incloure la presentació d'empreses que disposen de departaments d'investigació i desenvolupament relacionats amb la biologia molecular. Enguany hi van participar Robert Soliva, de Palau Pharma SA, del Grup Uriach, i Pilar Pizcueta, del Departament de Biologia dels Laboratoris Almirall.

Premi Lluís Cornudella

Com a cloenda, es va lliurar el Premi Lluís Cornudella a la millor presentació oral d'un dels treballs dels estudiants a Roger Colobran.

Any rere any, l'objectiu de les Jornades és establir interaccions científiques entre els membres dels diferents grups de recerca a Catalunya, afavorint la participació dels estudiants de tercer cicle, els quals, segons apunta la coordinadora de la Secció de Biologia Molecular de la SCB, Maria Isabel Geli, «són la base del desenvolupament de la nostra recerca futura», i afegeix que «cal la interacció entre estudiants i científics reconeguts, perquè segurament ells seran els caps d'investigació del futur».

 

Tomàs Martínez pronuncia el discurs de recepció com a membre de la SHA sobre les traduccions medievals

Tomàs Martínez i M. Teresa Ferrer Mallol
Foto:Montse Catalan

L'historiador i especialista en literatura medieval Tomàs Martínez, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC, va llegir el discurs de recepció el passat 21 de juny. Sota el títol «Tòpics literaris, traducció medieval i tradició romànica», Martínez va reflexionar sobre la història crítica de la traducció medieval catalana i europea.

"Tòpics literaris, traducció medieval i tradició romànica", de Tomàs Martínez:

 

La Societat Catalana de Musicologia organitza el XIX Seminari Internacional sobre el barroc musical hispànic

Una de les sessions del seminari sobre el barroc musical hispànic
Foto: Jordi Pareto

La Societat Catalana de Musicologia, filial de l'IEC, va organitzar entre els dies 2 i 9 de juliol, el XIX Seminari Internacional «El Barroc Musical Hispànic», un acte emmarcat en els actes de celebració del Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans. Les sessions es van celebrar a la sala de plens de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i a la Casa de Convalescència, seu a Barcelona de l'IEC.

 

Investigadors d'arreu del món participen a l'IEC en una conferència sobre la inflamació i les malalties cròniques

El bioquímic i membre de l'IEC, Joan Massagué, en un moment de la seva intervenció
Foto: Jordi Pareto

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va acollir, els passats 25 i 26 de juny, la conferència biomèdica internacional «Inflamations and chronic disease», amb quinze ponents convidats a discutir les noves evidències científiques que associen la inflamació crònica a una llarga llista de malalties. El càncer i la diabetis han estat les últimes d'afegir-s'hi. La conferència s'emmarca dins el cicle Barcelona BioMed Conferences, organitzat per l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) i la Fundació BBVA.

La conferència va ser inaugurada pel bioquímic Joan Massagué, membre corresponent de l'IEC, director adjunt de l'IRB i cap del Programa de Biologia i Genètica del Càncer al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, de Nova York. En l'obertura de les sessions també va intervenir Joan J. Guinovart, director de l'IRB.

La conferència responia a l'interès dels científics per algunes preguntes essencials sobre els mecanismes que activen i controlen la resposta immunitària innata, com ara: quina és la implicació de la inflamació en el càncer?, quins mecanismes moleculars i cel·lulars promouen la inflamació?, com actuen els fàrmacs antiinflamatoris i quines dianes moleculars cal atacar perquè siguin mes eficaços?  

Reportatge fotogràfic: