Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conseller Tresserras: «la cooperació de la Universitat de València i l'IEC agrupa el conjunt del territori de la nació»

En la presentació del segon volum de La ciència en la història dels Països Catalans, coeditat per l'acadèmia catalana i la UV  

Joan Manuel Tresserras fulleja un exemplar de l'obra editada per l'IEC i la UV
Fotos: Jordi Pareto

La coedició per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Universitat de València (UV) de La ciència en la història dels Països Catalans palesa «una esplèndida col·laboració de la Universitat de València i l'IEC, la nostra acadèmia nacional en el més ple sentit de la paraula, que ens agrupa el conjunt del territori de la nació». Així va tancar Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, l'acte de presentació del segon volum de l'obra, el passat dimecres, 11 de juliol, a la seu de l'IEC, a Barcelona. El conseller va qualificar l'obra com un projecte reeixit «que combina la compilació i el treball de síntesi de coneixements acumulats pels especialistes amb els avenços de la recerca».

La col·laboració entre la Universitat de València i l'IEC va ser destacada també per Esteban Morcillo, vicerector d'Investigació i Política Científica de la UV i representant del rector en l'acte acadèmic. Morcillo va referir-se a l'IEC com la institució «en què els membres de la Universitat de València ens sentim a casa nostra» i va aprofitar l'ocasió i celebració enguany del centenari de l'IEC per desitjar «una llarga vida a aquest Institut perquè puga continuar la seua excel·lent tasca cultural i científica».

L'acte de presentació va ser presidit per Salvador Giner, president de l'IEC, segons el qual «no hi ha cap obra semblant en cap país europeu». Un altre membre de l'IEC, el microbiòleg Ramon Parés, codirector de l'obra, va referir-se a la durada del projecte, iniciat fa deu anys per impuls de l'IEC, del qual se'n publicà el primer, Dels àrabs al Renaixement, el 2005 i ara ha vist la llum el segon: La ciència en la història dels Països Catalans, II: Del naixement de la ciència moderna a la Il·lustració. «És veritat que totes les obres d'envergadura parella són llargues de realitzar, malgrat la constància i bona voluntat que hi hagin posat moltes persones sense les quals no s'acabarien mai. La Ciència en la Història dels Països Catalans no ha pogut ser-ne pas una excepció. Sospito però que la prova del temps és un bon senyal, si finalment s'arriba a terme», va concloure Parés.
 
  D'esquerra a dreta: Francesc Vallverdú, Joan Manuel Tresserras, Ricard Guerrero i Salvador Giner

Aproximació al conjunt de l'obra

El professor Parés va excusar l'absència de l'altre codirector, l'arabista Joan Vernet. «Malgrat haver pogut seguir tot el desenvolupament del projecte des del principi i, fins i tot, ser autor d'alguns capítols, la mala salut i sobretot la vellesa, que no perdona ningú, li impedeixen d'acompanyar-nos físicament.» Com a aproximació al conjunt del projecte, Parés va assenyalar que el primer volum «té quelcom de reconeixement i homenatge als historiadors de la ciència de l'escola de Barcelona, els continuadors de J. M. Millàs i Vallicrosa al llarg de tres generacions», mentre que el segon, «es pot veure també com a reconeixement i homenatge a l'escola valenciana d'historiadors de la ciència, la de García Ballester, López Piñero i Víctor Navarro». «El protagonisme valencià als segles XVI i XVII és rellevant i, naturalment, també havia de ser-ho el dels seus historiadors.»

Ramon Parés va felicitar la curosa tasca del Servei de Publicacions de la Universitat de València i va voler deixar clar «l'excel·lent suport, d'altra part imprescindible, que sempre han donat tant l'IEC com la Universitat de València a l'edició d'aquest llibre».

Antoni Roca i Rosell, físic i president de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l'IEC, i Víctor Navarro, catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat de València, van resumir els continguts i principals aportacions de les 774 pàgines d'aquest segon volum de La ciència en la història dels Països Catalans. D'altra banda, Albert Martínez Olmo va intervenir en representació d'Obra Social Caixa Sabadell, indicant que el suport d'aquesta entitat financera al projecte és una demostració de la voluntat més general de promoció de la ciència i la recerca i una més de les mostres de col·laboració que està efectuant des de fa anys amb les iniciatives de l'IEC.