Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àrea de servei

 

Xina demana a Catalunya la terminologia olímpica per als Jocs de Pequín 2008

Miquel Pueyo, Rosa Colomer, Liu Qing i Pan Shuxiang
Foto: TERMCAT

El Centre de Terminologia TERMCAT, consorci creat per l’IEC i la Generalitat de Catalunya, ha signat un acord amb el Comitè Nacional Xinès de Terminologia Científica i Tècnica (CNCTST) per a la cessió de terminologia olímpica amb motiu de la propera celebració dels Jocs Olímpics de Pequín l'any 2008.

El protocol de cessió de terminologia es va signar a dues bandes: per la part xinesa, Liu Qing, com a vicepresident del Comitè Nacional Xinès de Terminologia Científica i Tècnica i per la part catalana, Rosa Colomer, directora del TERMCAT. A l'acte també hi va assistir el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo.

Les autoritats xineses treballen per codificar la terminologia pròpia de totes les modalitats olímpiques de cara als Jocs Olímpics de l'any vinent. Les dades cedides pel TERMCAT contenen denominacions en català, castellà, anglès i francès, corresponents a totes les disciplines olímpiques (atletisme, bàdminton, boxa, futbol, gimnàstica, judo, natació, pentatló, taekwondo i tir olímpic, entre d'altres). Aquestes informacions, especialment les equivalències angleses, seran de gran utilitat al comitè xinès per establir la terminologia olímpica en la seva llengua.

El TERMCAT va establir tota la terminologia olímpica en català amb motiu dels Jocs de Barcelona del 1992, i la va presentar al costat de les formes en castellà, francès i anglès. Aquesta terminologia ha estat objecte de diverses peticions, provinents de diferents comitès organitzadors de jocs olímpics.

 

L'Institut Ramon Llull redissenya el web dedicat a Frankfurt 2007

L'Institut Ramon Llull (IRL), consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i l'IEC, va posar en funcionament el 13 de juny passat --coincidint amb la presentació a Frankfurt del programa La Cultura Catalana, convidada d'honor a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007-- el redisseny i ampliació del web www.frankfurt2007.cat. El web adapta el seu disseny a la figura que Miquel Barceló ha creat amb motiu del projecte Frankfurt 2007, amplia els seus continguts i presenta un cercador que facilitarà la consulta de les més de 160 activitats que inclou el programa.

 

Es presenta el primer Diccionari de telecomunicacions en català

El dijous 14 de juny, a l'Aula Màster del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es va presentar el Diccionari de telecomunicacions.  Aquest volum és el quart dins de la col·lecció «Ciència i Tecnologia», coeditat per Enciclopèdia Catalana i el TERMCAT, i que ha estat elaborat conjuntament per un equip d'especialistes de la UPC, coordinats pel Servei de Llengües i Terminologia, Enciclopèdia Catalana i el Centre de Terminologia TERMCAT.

La presentació va comptar amb la presència del rector de la UPC, Antoni Giró; el secretari general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Miquel Pueyo; el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Bosch; el president del Grup Enciclopèdia Catalana, Agustí Montal; la directora del TERMCAT, Rosa Colomer; el coordinador científic del diccionari i professor del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la UPC, Ignasi Corbella, i la cap del Servei de Llengües i Terminologia de la UPC, Marta de Blas.

Col·lecció «Ciència i Tecnologia»

La col·lecció «Ciència i Tecnologia» va néixer l'any 1995, promoguda pel Servei de Llengües i Terminologia de la UPC i pel vicerectorat de Comunitat Universitària, mitjançant l'establiment d'un acord de col·laboració amb Enciclopèdia Catalana. S'hi han publicat el Diccionari de matemàtiques i estadística (2002), el Diccionari d'economia i gestió (2001), el Diccionari d'enginyeria civil (2005) i el Diccionari de telecomunicacions (2007).

 

Segona edició del Postgrau en màrqueting lingüístic

La Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya organitzen, per segon cop, el Postgrau en màrqueting lingüístic, que té el suport de l'IEC. Entre l'extens professorat hi són presents el membre de l'IEC Isidor Marí, vicepresident de la Secció Filològica, i el cap de comunicació de l'IEC, Ramon Perelló. El curs és coordinat per Ester Franquesa i Joan Sabaté.

Més informació

 

Convocatòries

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de tècnic/a lingüístic/a per a les Oficines Lexicogràfiques de la Secció Filològica de l’IEC.

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de cap de Servei de Coordinació Institucional.

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de redactor per al Gabinet de la Presidència.

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d’administratiu/iva comptable.

Més informació: