Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El matí de Catalunya Ràdio preestrena des de l'IEC l'obra musical, exclusiva per al centenari, de Joan Albert Amargós 

El programa líder de la ràdio catalana es va emetre en directe des de la seu de l'acadèmia a Barcelona

La Sala Prat de la Riba de l'IEC, plena de gom a gom, durant l'emissió en directe del programa
Fotos: Montse Catalan

Més de cent persones van omplir, el divendres 1 de juny passat, la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per a seguir en directe el programa líder de la ràdio catalana, El matí de Catalunya Ràdio, presentat i dirigit per Antoni Bassas. Durant l'emissió, es va oferir un avançament de la Simfonieta concertant, l'obra musical creada pel compositor Joan Albert Amargós per a la commemoració dels cent anys de l'acadèmia catalana de les ciències i les humanitats.   

 
  Salvador Giner entrega a Antoni Bassas una reproducció de l'escultura del centenari de l'IEC, d'Andreu Alfaro

«Amb aquesta obra, he volgut reivindicar l'ús de la cobla fora de l'àmbit natural, de caire més popular, i posar-la al servei d'una música de concert». El mestre Amargós, entrevistat per Antoni Bassas, va explicar els detalls de la creació, que va ser estrenada, al pati de l'IEC, en el concert del centenari de l'Institut, que va dirigir ell mateix. «És un honor per a mi haver rebut l'encàrrec de l'Institut i començar, a partir d'avui, a formar part de la seva història».

El matí de Catalunya Ràdio va incloure un «Superenigmàrius», com a edició extraordinària del popular espai de l'escriptor i enigmista Màrius Serra, en el qual es van lliurar dotze exemplars del Diccionari de la llengua catalana de l'IEC, el DIEC2, entre els presents que van encertar els enigmes proposats. El premi va ser una col·laboració del consorci editorial format per Edicions 62 i Enciclopèdia Catalana, que ha publicat el DIEC2.

Emili Teixidor, autor de la «Contraportada» d'aquell dia, va glossar el que representa l'Institut: «Tinc un respecte especial cap a aquesta institució, perquè l'IEC és el guardià de les paraules.»

En la tertúlia del dia, hi van participar el membre de l'IEC i escriptor Joan-Francesc Mira, la periodista Patrícia Gabancho, Emili Teixidor i Anton M. Espadaler. Antoni Bassas va entrevistar el president de l'IEC, Salvador Giner, que va explicar els orígens i les funcions actuals de la institució, «l'acadèmia d'acadèmies del nostre país». En l'espai «Grans preguntes, grans respostes», hi va intervenir Ramon Alcoberro, membre de la Societat Catalana de Filosofia de l'IEC.

I, és clar, Carles Capdevila i l'equip de l'«Alguna pregunta més» van emprar com a fil conductor de l'espai «noves accepcions» no registrades en el diccionari normatiu, és a dir, les pífies que cada dia seleccionen d'una manera inimitable.

Reportatge fotogràfic: