Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àrea de servei

 

Juan Goytisolo presenta la reedició de la traducció al francès d’Incerta glòria, de Joan Sales

Dimecres passat, 23 de maig, es va presentar a la Maison de la Catalogne de París la reedició de la traducció al francès de la novel·la Incerta glòria, de Joan Sales. A l’acte hi van ser presents Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull, consorci participat per la Generalitat de Catalunya i l'IEC; l’escriptor Juan Goytisolo, autor del pròleg; Albert Royo, secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, i Maria Bohigas, traductora de l’edició francesa i néta de l’autor.

Incerta glòria es va publicar, en una primera edició incompleta, el 1956, i fins al 1971 no va aparèixer en edició definitiva. És una obra èpica i dramàtica que marca una fita en la narrativa catalana de postguerra. La novel·la ha esdevingut, finalment, després de modificacions i ampliacions, una obra extensa i complexa, i és, en definitiva, l’obra de tota una vida.

El 1962, va aparèixer la traducció al francès d’Incerta glòria, publicada per Gallimard. Enguany, Tinta Blava n’ha editat, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, una nova traducció elaborada sobre la versió definitiva de la novel·la per Bernard Lesfargues, traductor ja de la primera, i Maria Bohigas. Llavors, com ara, Juan Goytisolo en signa el prefaci.

Joan Sales (Barcelona, 1912-1983) era novel·lista, poeta, traductor i editor. Després d’un exili de nou anys, va esdevenir un dels editors més eficaços en la represa cultural catalana, després de la Guerra Civil. El 1955 va fundar «El Club dels Novel·listes», col·lecció que, des del Club Editor, editorial de la qual va ser cofundador, va publicar algunes de les novel·les que marcarien fites en la narrativa catalana de postguerra, com La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i Bearn, de Llorenç Villalonga.

'Incerta glòria, a París', reportatge d'Ignasi Aragay publicat a l'Avui del dia 24 de maig

 

Enric Bou, nou president de la North American Catalan Society

La North American Catalan Society (NACS) va elegir, el 14 de maig passat, Enric Bou com a nou president. L’associació, que té la seva seu en un espai cedit per l’IEC,  va nomenar Bou en el transcurs del XII Col·loqui Internacional de la NACS, que es va celebrar a la Universitat Dalhousie de Halifax (Nova Escòcia, el Canadà).

En l’acte de cloenda del col·loqui, el nou president va explicitar la voluntat que té de continuar les feines de la NACS i de difondre la Catalan Review. International Journal of Catalan Culture. A més, també va manifestar l’agraïment a Jaume Martí Olivella, el president sortint. La NACS forma part de la Federació Internacional d’Associacions de Catalanística, que es va constituir el 21 de desembre passat i que tambe té la seu a les estances de l’Institut.

 

Una jornada estudia el tractament de la cultura popular als mitjans de comunicació

Sitges acull el proper dissabte 2 de juny la «I Jornada de Cultura popular i mitjans de comunicació», que pretèn copsar la presència i projecció de la cultura popular catalana als mitjans de comunicació, tant els especialitzats com els generalistes. La iniciativa es du a terme amb motiu del desè aniversari de La Xermada, la revista de cultura popular editada per l'Ajuntament de Sitges,

La jornada reuneix periodistes, editors, escriptors i representants institucionals d'arreu dels Països Catalans, que exposaran les seves anàlisis i experiències en els respectius terrenys que aborda el programa. Les intervencions estan estructurades en set ponències: «La Xermada, 10 anys d'un exemple de publicació de cultura popular»; «Editorials: mercat i púclic lector de cultura popular»; «Internet: nous formats de difusió, noves eines d'acció»; «Les institucions públiques, agents col·laboradors o motors de dinamització»; «La cultura popular com a fenòmen de masses»; «La projecció mediàtica dels castells»; i «Els Mitjans de comunicació generalistes i la cultura popular: com la tracten?».

La inscripció és oberta i gratuïta i es pot efectuar al 93 811 22 32 o a cultura@sitges.cat

Programa de la Jornada:

 

Relació de novetats rebudes al Servei de Documentació i Arxiu de l’IEC

Llistat de monografies i publicacions periòdiques:

 

Convocatòries

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de tècnic/a lingüístic/a per a les Oficines Lexicogràfiques de la Secció Filològica de l’IEC

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de cap de Servei de Coordinació Institucional

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una beca per a col·laborar en el programa «Diccionari de Ciència i Tecnologia»

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d’administratiu/iva per a la delegació de Castelló

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d’analista informàtic/a

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de redactor per al Gabinet de la Presidència

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d’administratriu/iva comptable

Més informació: