Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

La relació entre alimentació i salut reuneix experts en nutrició i genètica a l'IEC

D'esquerra a dreta: José Maria Ordovás i Màrius Foz
Foto:Montse Catalan

Dijous i divendres, 10 i 11 de maig, la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va reunir experts en alimentació i nutrició en el cicle «Present i futur de les relacions alimentació-salut: noves necessitats i nous aliments». Les jornades van estar organitzades pel Centre Català de la Nutrició de l'IEC (CCNIEC), dirigit pel president de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, Màrius Foz, amb la col·laboració de l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA), filial de l'IEC, i la coproducció del Ministerio de Cultura, a través de la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC).

En el cicle, inclòs en el programa del centenari de l'Institut, es van analitzar i discutir en detall els aspectes històrics i culturals amb relació a l'alimentació, la nutrició i la salut, al desplegament de la ciència dels aliments, als problemes mèdics actuals en l'àmbit de la nutrició i a la importància creixent de la genètica en la producció i el disseny d'aliments.

La nutrigenòmica –ciència que estudia els efectes dels nutrients sobre el genoma, el proteoma i el metaboloma– va ser una de les altres temàtiques que es van tractar en les conferències dedicades a les malalties cardiovasculars, al càncer i a la síndrome metabòlica.

Les jornades es van cloure amb l'estudi de diversos aspectes de la ciència dels aliments, i amb la taula rodona «La ciència i la tecnologia dels aliments al servei de la salut», moderada pel membre de l'IEC, Abel Mariné, i pel president de l'ACCA, Josep Obiols.

Entre els ponents hi van intervenir els membres de l'IEC Màrius Foz, Abel Mariné i Pere Puigdomènech i els experts José M. Ordovás, Manuel Serrano Ríos, Pere Gascón, Daniel Ramón, Francesc Puchal, Teresa Aymerich, Josep Alfons Canicio i Lluís González Vaqué.

Conferència de Josep Alfons Canicio:

Conferència de José Luis González-Sánchez i Manuel Serrano-Ríos:

'Hacia la dieta personalizada', reportatge publicat a La Vanguardia el 12 de maig de 2007:

 

L'Associació d'Amics del Professor Antoni M. Badia i Margarit organitza la III Jornada Filològica

D'esquerra a dreta: Joan Veny, Antoni Maria Badia i Margarit, Germà Colón i Joan Martí i Castell
Foto: Jordi Pareto

L’Associació d’Amics del Professor Antoni M. Badia i Margarit va organitzar el passat dijous, 17 de maig, la III Jornada Filològica, que va ser inaugurada pel president de l'IEC, Salvador Giner, qui va assenyalar que "el professor Badia i Margarit és la persona més estimada i admirada de l'Institut d'Estudis Catalans". Per la seva part, la membre de l'IEC i presidenta de l'Associació d'Amics del Professor Antoni M. Badia i Margarit, M. Teresa Cabré, va assenyalar en la seva intervenció que un dels trets distintius i importants d'aquestes jornades és que "tracten temes que no estan de moda i que no es tracten enlloc més".

En la sessió inaugural, hi va intervenir el mateix professor Antoni Maria Badia i Margarit, membre de l’IEC i expresident de la Secció Filològica (SF), amb la conferència «Del llatí vulgar al Romanç arcaic» i va comptar amb la presència de l'actual president de la SF, Joan Martí i Castell. Tot seguit, el mateix matí, hi va participar Balázs Déri (Budapest) ) i, per la tarda, hi van intervenir Germà Colón i Josep Moran, ambdós membres de l’IEC, i Ignasi Xavier Adiego (Barcelona), Javier Iso (Zaragoza) i Xaveiro Ballester (València). La professora Ana María Cano (Uviéu), no va poder assistir a la Jornada i va remetre la seva intervenció als organitzadors de l'acte.

L’Associació d’Amics del Professor Antoni M. Badia i Margarit va ser creada per un grup de deixebles del doctor Badia i Margarit, «ateses la trajectòria científica, la dedicació a la docència universitària i el compromís cívic que ha adquirit, i també per la seva categoria humana», amb els objectius següents: a) la promoció d’activitats d’estudi de la llengua catalana, incloent-hi l’encàrrec de treballs de recerca; b) el suport de les activitats dutes a terme pel professor Badia en l’àmbit de l’estudi i la promoció de l’ús de la llengua catalana.

L’entitat està domiciliada a la mateixa seu de l’IEC a Barcelona (carrer del Carme, 47) i formen part de la junta directiva: M. Teresa Cabré, Joan Martí i Castell, Carles Miralles, Ramon Torrent i Joan Veny. El març de l’any 2004, l’associació va organitzar la I Jornada Filològica, sobre «Els mètodes en dialectologia: Continuïtat o alternativa?».

Reportatge fotogràfic:

 

Ferran Badosa clou el cicle sobre el nou Estatut de Catalunya amb una conferència sobre el dret civil

En l'última sessió del seminari sobre la norma bàsica catalana, que va organitzar la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, filial de l'Institut

D'esquerra a dreta: Montserrat Tura i Ferran Badosa
Foto: Montse Catalan

Ferran Badosa, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Barcelona, va cloure, el passat dimecres, 23 de maig, el cicle «L'Estatut del 2006. El dret i els drets de Catalunya a la cruïlla del segle XXI», organitzat per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics (SCEJ) , filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Badosa va pronunciar la conferència «El dret civil en l'Estatut». L'acte va ser presidit per Montserrat Tura, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya; Salvador Giner, president de l'acadèmia catalana de les ciències i les humanitats, i Josep Cruanyes, president de la SCEJ.

En la sessió prèvia, que va tenir lloc el 16 de maig, el membre de l'IEC, Enric Argullol, va analitzar l'ordenació territorial del nou Estatut

El seminari, «organitzat –segons els promotors– des de la doble perspectiva de quins són els drets del nostre país i de quin és el dret dels ciutadans, va tractar d'apropar-nos a la realitat actual de Catalunya i fixar les bases del desenvolupament immediat en els diversos àmbits del país ».

 

La Societat Catalana de Filosofia presenta el seu informe anual

La Societat Catalana de Filosofia, filial de l'IEC, va presentar el seu informe anual d'activitats en el marc de la reunió del Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, celebrada el passat 24 d’abril. El president de la Societat Catalana de Filosofia, Dídac Ramírez, que ha ocupat el càrrec durant dos triennis, va palesar la seva decisió de deixar la presidència de la filial de l'IEC i va fer-ne un balanç positiu, "gràcies –segons les seves paraules–, a el treball de la Junta Directiva".

Informe anual d'activitats de la Societat Catalana de Filosofia de l'IEC:

 

 

Amics de l'Art Romànic organitza una sessió de treball-visita a Santa Maria del Puig d'Esparreguera

El proppassat dia 28 d'abril, Amics de l'Art Romànic, societat filial de l'IEC, van visitar el conjunt monumental de l'església de Santa Maria del Puig a Esparreguera (Baix Llobregat), amb motiu d'haver-se dut a terme una campanya d'excavació, en la qual es descobriren els fonaments de l'absis preromànic i restes del parament sud, així com l'ara d'altar de l'església, la qual es trobava encastada a la part exterior del mur de ponent.

La visita fou conduïda pels arqueòlegs Júlia Miquel i Oriol Achón, els quals feren una acurada exposició de tot el procés i de la historiografia d'aquesta església.

Més informació