Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Articles i entrevistes

 

Rusiñol, del Modernisme al Noucentisme

 

Per Vinyet Panyella i August Bover, coordinadors del col·loqui "Rusiñol, del Modernisme al Noucentisme"

Amb la conferència Algunes raons per admirar Rusiñol, pronunciada per la novel·lista Carme Riera, el dissabte 14 d'abril es va cloure brillantment al Palau de Maricel de Sitges el col·loqui Santiago Rusiñol, del Modernisme al Noucentisme, organitzat per la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, com a commemoració del centenari de l'IEC i de l'Any Rusiñol.

El col·loqui, que s'havia iniciat dos dies abans a la seu de l'IEC a Barcelona, es dedicà a l'estudi de la darrera etapa de l'artista, el Rusiñol del segle XX i comptà amb una seixantena d'inscrits, vinguts d'universitats d'arreu dels Països Catalans i també de les universitats de Granada, d'Oviedo, de Cracòvia (Polònia), de Budapest (Hongria) i de Palerm (Sicília). Al llarg de les seves sessions, hom va poder sentir dues conferències, sis ponències, vint comunicacions i dues taules rodones, que van oferir una bona mostra de l'amplitud d'interessos de l'obra d'un artista total com va ser aquest autor. Tots aquests treballs es recolliran en les actes que la SCLL preveu de publicar a començaments de l'any que ve i que, pel que es va poder sentir, sembla evident que es convertiran en un volum de lectura imprescindible per a qualsevol estudiós de l'obra rusiñoliana.

Però, a més, d'aquesta reunió d'estudiosos n'ha sortir la idea de constituir una Societat Rusiñol en el si de la Societat Catalana de Llengua i Literatura i, doncs, de l'Institut d'Estudis Catalans. Una associació interdisciplinària, tal com correspon a un artista total, que aplegui investigadors rusiñolians d'arreu del món i que promogui l'edició de la seva obra completa, la celebració de col·loquis, una revista, la celebració d'exposicions i representacions teatrals i la traducció al català d'estudis sobre Rusiñol publicats a l'estranger i la d'obres de Rusiñol a d'altres llengües.

 

 

Col·laboracions de membres de l'IEC als mitjans de comunicació

Sant Jordi no en té la culpa, Josep Maria Terricabras
El Periódico de Catalunya, 25 d'abril de 2007

Una dicotomia obsoleta, de pere Puigdomènech
El Periódico de Catalunya, 25 d'abril de 2007

Mites: gloria i derrota, 1 de Joan F. Mira
El Temps, 24 d'abril de 2007

Recerca versus innovació?, d'Andreu Mas-Colell
El Temps, 24 d'abril de 2007

Llibres, literatura, de Joan F. Mira
Avui, 21 d'abril de 2007

Autisme polític, de Josep Maria Terricabras
El Temps, 17 d'abril de 2007

Heròdot, Eliot, la història, de Joan F. Mira
El Temps, 17 d'abril de 2007

 

Entrevistes a membres i socis de les filials de l'IEC als mitjans de comunicació

Entrevista a Joan Martí i Castell
«La lengua es el reflejo de la cultura y de la vida social»

Última Hora,16 d'abril de 2007

Entrevista a Joan Martí i Castell
«La llengua és sempre el reflex de la cultura i de la vida social»

Diari de Balears, 15 d'abril de 2007

Entrevista a Heribert Barrera
Fins i tot suposant que el perill sigui molt petit, la Sagrada Família és massa important per acceptar córrer el menor risc de malmetre-la

Avui, 16 d'abril de 2007