Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

 

Peter MacIntyre analitza les motivacions psicològiques per utilitzar un segon idioma

El professor canadenc Peter MacIntyre va pronunciar la conferència "La voluntat de comunicar en una segona llengua: la presa de decisions individuals en el context social", a la Sala Prat de la Riba de l'IEC, el passat 28 de març. La sessió, que va ser presentada pel vicepresident de la Secció Filològica de l'IEC i director de la Càtedra Linguamón - UOC de Multilingüisme, Isidor Marí, i per Antoni Mir, director de Linguamón - Casa de les Llengües, va analitzar les motivacions psicològiques que porten algú a fer servir una segona llengua apresa.

Entrevista amb Peter MacIntyre publicada al diari Avui, el 10 d'abril de 2007:

 

 

Lliurament de premis del Dictat en català 2007

Salvador Alegret, al centre, va entregar exemplars del nou DIEC als guanyadors del Dictat
Foto: Jean Córrea

El passat 2 d'abril va tenir lloc a Perpinyà el lliurament del premis del Dictat en català 2007, que es va celebrar el passat 3 de març a la localitat de la Catalunya del Nord. El concurs va reunir mig miler de participants que van posar a prova el seu nivell de català. El Dictat commemora l'edicte del rei de França Lluís XIV, que va prohibir l'ús públic del català l'any 1700 i pretén demostrar la vitalitat de la llengua catalana malgrat els nombrosos entrebancs que el seu ensenyament i reconeixement té a França.

Els guanyadors van rebre un lot de deu llibres de l'IEC i un exemplar de la nova edició del Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. A l'acte hi va assistir el vicepresident de l'Institut, Salvador Alegret.

Reportatge fotogràfic:

 

 

Isidre Molas reivindica la importància de la revista Endavant com a testimoni d'una època

D'esquerra a dreta: Raimon Obiols, Dolors Lamarca i Isidre Molas
Foto: Jordi Play

La Fundació Rafael Campalans va presentar el llibre Endavant. Òrgan del Moviment Socialista de Catalunya a la Biblioteca de Catalunya, el passat 30 de març. A l'acte, en què hi van intervenir Isidre Molas, president de la Fundació i membre de l'IEC, i Raimon Obiols, diputat al Parlament europeu, es va insistir en la importància històrica de la revista Endavant i es va remarcar que la seva publicació és una eina fonamental per a contribuir al record de tots aquells que van mantenir la dignitat de tot un poble.

Presentat per la directora de la Biblioteca de Catalunya, Dolors Lamarca, que va elogiar l'edició facsímil de l'Endavant per tractar-se d'una "edició exemplar, veritable raresa bibliogràfica", l'acte va servir per recordar una època dura, en què l'Endavant va aconseguir sobreviure malgrat tot, a l'exili, del 1945 al 1968. Isidre Molas, que va recordar Joan Soler, gràcies a la donació de qui s'ha pogut conservar aquesta col·lecció, va apuntar les dificultats tècniques per aconseguir aquest resultat final. Molas, a més, va aprofitar la seva intervenció per fer memòria del funcionament del Moviment Socialista de Catalunya a l'exili, molt especialment a França, explicant-ne l'evolució a l'exterior i a l'interior i dels sectors que en formaven part.

Nota de premsa de la Fundació Rafael Campalans

 

 

Properes activitats

Mariàngela Vilallonga parlarà sobre Mariàngels Anglada a l'escola Bell-lloc

El proper dilluns, 23 d'abril, diada de Sant Jordi, amb motiu de la celebració dels Jocs Florals, Mariàngela Vilallonga, professora de filologia llatina a la UdG i membre de la Secció Filològica de l'IEC, impartirà una conferència a l'escola Bell-lloc de Girona.

Vilallonga glossarà la vida i l'obra de Mariàngels Anglada, escriptora i també membre de l'IEC, que va morir el dia de Sant Jordi de l'any 1999. L'acte forma part del conjunt d'activitats que té previstes l'escola per commemorar el centenari de l'Institut d'Estudis Catalans.

Programa de la conferència: