Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

 

Salvador Giner pronuncia una conferència sobre l'IEC a l'Escola Bell-lloc de Girona

 
Salvador Giner, en el transcurs de la seva conferència a l'Escola Bell-lloc de Girona
Foto: E. Bell-lloc

 

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, va pronunciar, el passat 24 de gener, una conferència a l'Escola Bell-lloc de Girona, amb motiu de l'Any de l'IEC, una activitat que organitzen els diferents departaments de l'escola, al llarg de l'any, per commemorar el centenari de l'IEC.

La conferència que va impartir Giner va constituir l'acte central de les celebracions de l'Any de l'IEC, que es va articular per mitjà de dues sessions que portaven per títol «Història i funció de l'IEC» i anaven adreçades a alumnes de 2n d'ESO, 4t d'ESO i batxillerat.

Les sessions van finalitzar amb un col·loqui entre Salvador Giner i els alumnes assistents a l'acte.

 

 

Antoni Roca i Rosell obre el cicle de conferències «Les cares de la nostra ciència» al Palau Robert

El president de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i la Tècnica, Antoni Roca i Rosell, va inaugurar, el passat 16 de gener, el cicle de conferències «Les cares de la nostra ciència» amb una dissertació sobre el tema «La ciutat de les bones arts».

El cicle —que aplega figures destacades de l'àmbit de la ciència, que expliquen què s'està investigant a Catalunya i parlen sobre els reptes de futur— és una de les activitats divulgatives relacionades amb la ciència al Palau Robert, iniciades el 12 d'octubre passat amb la inauguració de l'exposició «Apropa't a la ciència». Les conferències s'emmarquen en el programa Barcelona Ciència 2007.

Presentació d'Antoni Roca i Rosell:

 

Properes activitats

Acte en memòria de Josep Egozcue

El proper 7 de febrer tindrà lloc a la sala d'actes de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona un acte en memòria del professor i membre de l'IEC Josep Egozcue i Cuixart, traspassat ara fa un any. Hi assistirà Marc de Braekeleer, que pronunciarà una conferència sobre la figura d'Egozcue que durà per títol «Who he was, what he did, what would love doing».

Doctor en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en biologia cel·lular, Josep Egozcue, nascut l'any 1940 a Barcelona, va ser catedràtic de Biologia Cel·lular de la UAB i va dirigir el Grup de Citogenètica de l'Institut de Biologia Fonamental Vicent Villar i Palasí de la mateixa universitat, del qual va ser secretari general en dues ocasions. També va dirigir el Departament de Genètica del Centre Regional de Primats d'Oregon (Estats Units) i el Departament de Citogenètica de l'Institut d'Investigacions Citològiques de València.

 

La Secció Històrico-Arqueològica organitza un simposi sobre «Els països de parla catalana i Europa durant la darrera centúria»

La Secció Històrico-Arqueològica (SHA) de l'IEC durà a terme, els propers dies 1, 2 i 3 de febrer, un simposi sobre «Els països de parla catalana i Europa durant la darrera centúria», que s'emmarca en els actes de celebració del Centenari de l'IEC.

En aquest simposi es pretén oferir un balanç de les relacions economicosocials, culturals i polítiques en el transcurs del darrer segle entre els països de llengua catalana i Europa, ara que fa vint anys de la incorporació espanyola a la Unió Europea. Durant el darrer segle, la relació privilegiada amb Europa ha estat sovint directa, sense mediatització estatal, si bé ha estat periòdicament obstaculitzada: per dues guerres europees, una guerra civil espanyola i una dictadura que durant tres decennis i mig ens distancià de la resta del continent europeu. El coneixement d’aquestes relacions recíproques ens ajudarà a comprendre millor la nostra pròpia història contemporània, juntament amb els vincles exteriors i les contradiccions del temps present.

Programa del simposi:

 

La Secció de Ciències i Tecnologia organitza un cicle de conferències sobre ciències experimentals

La Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC organitza el Primer Cicle de Conferències sobre les Ciències Experimentals i la Tecnologia a les Terres de Parla Catalana al Segle XX, que s'emmarca en els actes de celebració del Centenari de l'IEC.

El cicle, que començarà el proper dimarts 6 de febrer, estarà dividit en quatre sessions, que es faran cada dimarts a l'Auditori Caixa Sabadell (carrer d'en Font, 1, de Sabadell).

Programa del cicle:

 

 

La Secció de Ciències Biològiques reflexiona sobre el procés de modernització de les ciències als Països Catalans

La Secció de Ciències Biològiques de l'IEC organitza el Segon Cicle de Conferències sobre les Ciències Experimentals, que reflexionarà sobre el procés de modernització de les ciències als Països Catalans, així com dels reptes tecnològics que la societat hi té plantejats per assolir un desenvolupament sostenible. La iniciativa s'emmarca en els actes de celebració del Centenari de l'IEC.

El cicle, que començarà el proper 8 de febrer, estarà dividit en quatre sessions, que es faran cada dijous a la seu de l'IEC a Barcelona (carrer del Carme, 47).

Programa del cicle: