Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

 

Oriol Junqueras presenta dos llibres sobre l'economia i la política de la Catalunya dels segles XVI i XVII

L'historiador i escriptor Oriol Junqueras va presentar el 20 de desembre passat a la Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC les seves dues darreres obres: Guerra, economia i política a la Catalunya de l'alta edat moderna (Farell Editors) i Economia i pensament econòmic a la Catalunya de l'alta edat moderna (1520-1630) (Servei de Publicacions de la UAB). Es tracta de dos estudis complementaris que apropen la història al lector d'una manera concisa i planera i que ajuden a comprendre com era l'Europa en la qual Catalunya jugava un paper important dins l'Arc Mediterrani.

Les dues obres, que van ser presentades per Albert Balcells, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC; Francesc Roca, catedràtic de la Universitat de Barcelona, i Antoni Simon, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, són fruit de la tesi doctoral de Junqueras, que, anteriorment, ja havia publicat altres llibres d'història moderna i contemporània.

Frontinhan ret un homenatge a Pierre Vilar en el centenari del seu naixement

El Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC), conjuntament amb l'Ajuntament de Frontinhan (Occitània, França), va organitzar, el 16 de desembre passat, uns actes d'homenatge al membre corresponent de l'IEC Pierre Vilar, en ocasió del centenari del seu naixement. Vilar va ser el primer president de la secció occitana del CAOC (1978-1981).

El programa d'actes es va iniciar al número 30 del Bulevard Gambetta de Frontinhan, a la gran casa Poulaion, on va néixer Pierre Vilar, el 1906, i on es va descobrir una placa trilingüe coberta amb un damàs de l'Ajuntament. Entre els assistents hi havia el president i el vicepresident del CAOC català, Enric Garriga Trullols i mossèn Josep Cardús, respectivament; el vicepresident del CAOC occità, Jòrdi Peladan de Nimes; la presidenta del Cercle Occità de Frontinhan, Sabina Koloskoff; la degana de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, la catedràtica Rosa Congost, i el director del Museu d'Història de Catalunya, Jaume Sobrequés.

Pierre Vilar (Frontinhan, 1906 - Saint Palais, 2003) va ser catedràtic de Geografia i Història i professor a l'Institut Francès de Barcelona, al Liceu Carnot i al de Sens (París) i a la universitat d'aquesta darrera ciutat. També va exercir de mestre de recerca al Centre Nacional de Recerca Científica. Influenciat per Lucien Febvre i els historiadors socialistes francesos, va arribar a formulacions pròpies d’una història totalment d'inspiració marxista, i va exposar la seva proposta metodològica a Creixement econòmic i anàlisi històrica. Els primers estudis d'història hispànica de Vilar van ser, entre altres, Le temps du Quichotte i Le déclin catalan du bas moyen-âge, aplegats a Crecimiento y desarrollo. El seu treball fonamental i una de les obres cabdals dins la historiografia europea del segle XX és Catalunya dins l’Espanya moderna. A més, també va dirigir l'obra Història de Catalunya. Doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona, Pierre Vilar va rebre el Premi Ramon Llull (1987) i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona (1996).