15/10/2009

La Secció Filològica de l’IEC visita Alacant, el Carxe, Novelda i Guardamar per conèixer-ne la situació de la llengua i la cultura


Conèixer de primera mà la situació de la llengua i la cultura a Alacant, el Carxe, Novelda i Guardamar. És amb aquest objectiu que els membres de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) hi celebraran diverses activitats acadèmiques demà, divendres 16 d’octubre, i demà passat, 17 d’octubre. L’organització és a càrrec de la Secció Filològica de l’IEC i la delegació de l’Institut a Alacant, i compta amb la col•laboració de la Universitat d’Alacant i dels ajuntaments de Jumella, Novelda i Guardamar.

Ester Limorti i Artur Quintana seran els encarregats d’obrir les sessions acadèmiques amb la conferència «La literatura de tradició oral al Carxe», que tindrà lloc el divendres 16 d’octubre, a les vuit del vespre, al Centre Cultural Gómez-Tortosa de Novelda (carrer Major, 6), on tot seguit actuarà l’Orfeó Solidaritat.

L’endemà, 17 d’octubre, a partir de les deu del matí, la sala de plens de l’Ajuntament de Guardamar (plaça de la Constitució, 5) acollirà tres ponències. La primera, de Vicent Beltran, versarà sobre les parles dels extrems meridionals del català: el Carxe i Guardamar. A la segona, Joan Veny explicarà com es va fer l’enquesta a Guardamar per a l’Atles lingüístic del domini català als anys seixanta. Finalment, Antoni Mas parlarà de la revernacularització del català a Guardamar. La trobada clourà just després, a dos quarts i mig de dotze del migdia, amb la interpretació de la rondalla Ja Plora la Nyora.

Prèviament als actes, el matí del divendres 16 d’octubre, es portarà a terme la reunió ordinària del Ple de la Secció Filològica de l’IEC, que serà a porta tancada.
 


 

123456...268