20/11/2014

L’IEC publica, en accés obert, la primera i segona èpoques de la revista Ciència. Revista Catalana de Ciència i Tecnologia


 

Ciència. Revista Catalana de Ciència i Tecnologia va ser la primera revista de divulgació científica escrita en català. Nascuda el 1926 ―durant la dictadura de Primo de Rivera―, va esdevenir un símbol de la resistència cultural i una publicació emblemàtica d’un projecte de catalanisme que buscava, d’una banda, comunicar la ciència i la tecnologia a un públic cada cop més interessat en aquests temes i, de l’altra, fixar un lèxic científic i tècnic en llengua catalana. La revista es va deixar de publicar el febrer del 1933, després que l’editor de la revista, el químic Ramon Peypoch, la deixés per a fer-se càrrec del diari La Publicitat. Quaranta-set anys més tard, un equip encapçalat per Joan Senent-Josa va emprendre la publicació de la segona època de la revista. Prenia el nom de la predecessora, (Ciència). Revista Catalana de Ciència i Tecnologia; però amb un canvi, la paraula ciència passava a escriure’s entre parèntesis: (Ciència). La revista era una plataforma que permetia als científics catalans difondre la recerca que feien en la pròpia llengua, i una eina molt poderosa per a la normalització cultural i la lingüística. (Ciència) es va publicar entre els anys 1980 i 1991.

La primera època de Ciència s’ha digitalitzat en el marc del projecte Recuperació i difusió del patrimoni científic català. Localització, digitalització i anàlisi de les revistes de ciència, tecnologia i medicina publicades entre 1898 i 1939, que està finançat per l’IEC. En el projecte ha tingut un paper clau l’entitat propietària de la revista, l’Ateneu Barcelonès, lloc on s’ha dut a terme la digitalització. El pas següent ha consistit a bolcar a la pàgina web, en el format típic d’una revista científica, la documentació digitalitzada, agrupada i indexada. Els cinquanta-tres números de la primera època de la revista es poden consultar, en accés obert, a l’Hemeroteca Científica de l’IEC.

Al llarg de la segona època, es van publicar setanta-tres números de (Ciència), que també es poden consultar en accés obert a l’Hemeroteca Científica de l’IEC. En aquest cas, la digitalització s’ha fet a l’Institut d’Estudis Catalans i la iniciativa ha estat del mateix IEC.
 

Recull de premsa


 

1...678910...271