15/04/2010

Els processos territorials a banda i banda dels Pirineus centren un col·loqui internacional dilluns i dimarts a l’IEC


Oriol Nel·lo, membre de l’IEC i secretari per a la Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya, pronunciarà la conferència inaugural del col·loqui «Les transformacions territorials a banda i banda dels Pirineus: Formes, lògiques i reptes».

En el procés de construcció de l’espai europeu, la comparació entre el context francès, el català i l’espanyol permet avançar en la comprensió de les noves territorialitats i en l’anàlisi de possibles models emergents de gestió territorial. Amb l’objectiu d’analitzar els processos que s’esdevenen en els territoris que limiten amb els Pirineus, dilluns i dimarts, dies 19 i 20 d’abril, tindrà lloc a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47) aquest  col·loqui. Obriran la sessió Salvador Giner, president de l’IEC; Jean-Pierre Étienvre, director de la Casa de Velázquez; Francesc Nadal, president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC, i Daniel Serra de la Figuera, director de l’Institut d’Estudis Territorials.

Al llarg d’aquests dos dies, especialistes francesos, catalans i espanyols analitzaran l’organització territorial, la governança, les dinàmiques i les construccions frontereres, i les cultures i les temporalitats de la construcció territorial dels territoris a banda i banda dels Pirineus. L’objectiu del col·loqui és respondre a les qüestions següents: Quines són les formes, les lògiques, els reptes i els actors d’aquests territoris definits com a nous, emergents, recomposats, requalificats o reinventats? A quines escales es pot abordar la multiplicació dels marcs territorials i dels nivells de decisions? Com es poden analitzar des de la geografia aquests territoris en construcció? Implica aquest fet noves perspectives o noves tecnologies? Pot la geografia jugar un paper d’expert al costat dels agents de decisió en la construcció d’aquests territoris?

L’organització del col·loqui és a càrrec de l’Institut d’Estudis Territorials, la Casa de Velázquez i la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IECAquesta és la primera activitat fruit del conveni de col·laboració signat el 26 de març entre l’Institut i la Casa de Velázquez. El segon acte previst dins aquest conveni és la presentació del llibre Au nom du roi, de Stéphane Péquignot, que es farà dimarts, dia 20 d’abril, a dos quarts de vuit del vespre, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC.


 

1...45678...271