30/03/2010

La demògrafa Anna Cabré, nova membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC


Anna Cabré (Barcelona, 1943) és catedràtica de Geografia Humana a la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del Centre d’Estudis Demogràfics de la mateixa universitat, centre que va fundar el 1984 i que és considerat un dels més prestigiosos d’Europa.

La nova membre de l’IEC ha convertit les xifres en una literatura amena i analítica sobre la realitat social. Les taxes de fecunditat, natalitat i maternitat, les piràmides d’edat o l’envelliment de la població, entre d’altres temes, troben en el pensament d’aquesta demògrafa les paraules necessàries per a una bona interpretació sociològica. La imbricació de la demografia amb d’altres ciències socials es fa palesa avui, a Catalunya i a Espanya, gràcies a la seva aportació.

 En els últims anys, ha analitzat els canvis en la família, la participació de la dona en el mercat de treball, l’ús d’anticonceptius, les tècniques de reproducció assistida i l’esclat de les noves tecnologies.

Anna Cabré es va llicenciar el 1966 per l’Institut per a l’Estudi del Desenvolupament Econòmic i Social (IEDES) de la Universitat de París. Un any més tard, va obtenir els diplomes de postgrau de demografia general i demògrafa experta per l’Institut de Demografia de la Universitat de París (IDUP). El 1981 es va llicenciar en geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, on el 1989 es va doctorar amb la tesi La reproducció de les generacions catalanes 1856-1960, dirigida pel doctor Jordi Nadal. Ha dut a terme una seixantena de projectes de recerca i unes cent cinquanta publicacions, i va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2005.


 

1...34567...271