28/04/2017

Mor Josep M. Muntaner, expresident de la Secció de Filosofia i Ciències Socials


Josep Maria Muntaner i Pasqual va morir el passat 27 d’abril, a l’edat de 78 anys. Primer tresorer de l’IEC entre els anys 1980 i 1984, ha estat molt vinculat a la Secció de Filosofia i Ciències Socials, de què va ser tresorer (1990-1992), vicepresident (1992-1994) i president (1994-2000). També va ser un dels fundadors, l’any 1986, de la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC. «La seva llarga trajectòria a l’Institut no és només una qüestió d’anys, sinó de dedicació, en molts àmbits i en diferents nivells», explica Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, de què formava part. Josep Massot i Muntaner, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, afirma que «Josep Maria Muntaner va tenir un paper molt rellevant en la represa de l’IEC després de la mort de Franco» i destaca que va estar, sempre, molt implicat amb l’Institut.

Muntaner era economista i llicenciat en ciències de la informació. Es va especialitzar en temes d’economia regional i urbanística i en economia financera, i va treballar en entitats privades i públiques. A banda de col·laborar en diversos mitjans de comunicació en temes de divulgació econòmica, com Destino, Presència, Avui, Canigó o Serra d’Or, entre d’altres, també va realitzar estudis comarcals, per exemple, Sant Adrià de Besòs: un municipi en transformació (1968), Sant Sadurní d’Anoia i l’Alt Penedès (1969) i Dinàmica i perspectiva del Vallès (1969).

També va ser professor en diferents universitats i institucions d’ensenyament superior: la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat de Perpinyà. Membre del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra, va ser fundador i director del Centre d’Estudis Interprofessionals de Desenvolupament i Urbanisme i cap d’estudis i màrqueting del Banc d’Europa. Muntaner va ser fundador dels dos instituts financers de la Generalitat de Catalunya: va ser el primer director general de l’Institut Català del Crèdit Agrari i president i director general de l’Institut Català de Finances. També va ser assessor de la Conselleria d’Economia i president de l’Associació de Bancs Transfronterers Francoespanyols.

 


 

1...34567...269