27/05/2010

L’IEC i la Generalitat catalogaran els vitralls catalans del Barroc al Modernisme per garantir-ne la conservació


«És una gran notícia per a la conservació del patrimoni històric de Catalunya». Romà Escalas, secretari general de l’IEC, ha qualificat d’aquesta manera el projecte Registre i inventari dels vitralls de Catalunya, que s’ha presentat en una roda de premsa a l’Institut. El projecte és fruit del conveni de col·laboració entre l’Institut d’Estudis Catalans i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i té per objectius conèixer el patrimoni vitrallístic de Catalunya i establir uns criteris reals d’importància i de valor que orientin les polítiques de restauració dels vitralls catalans.

A més del secretari general, en la roda de premsa han intervingut el director del projecte, Xavier Barral, membre de l’IEC; Antoni Vila, director executiu del Corpus Vitrearum Catalunya, i Jordi Roca, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

El Registre i inventari dels vitralls de Catalunya amplia i continua el Corpus Vitrearum Medii Aevi, un projecte de recerca de l’IEC, iniciat l’any 1981, que ha catalogat, ha fotografiat i ha inventariat els vitralls gòtics i renaixentistes de Catalunya. La primera part d’aquest inventari comprèn el vitrall català civil i eclesiàstic, del Barroc al Modernisme, de la província de Barcelona i el vitrall exclusivament eclesiàstic (esglésies, parròquies, catedrals i monestirs) de Girona.

Tal com ha explicat Vila, el treball consistirà en l’examen de cada obra, que inclou l’estudi històric i iconogràfic, l’anàlisi de la tècnica emprada, l’interès estètic i històric i el valor de l’autoria. A més, s’estudiarà l’estat de conservació dels vitralls (patologies, tipus de protecció actual, etc.) i es faran propostes d’actuació pel que fa a la restauració i a la protecció. Es crearà una base de dades en què quedaran reflectides les dades bàsiques de cada vitrall. Aquest projecte permetrà que, juntament amb la catalogació, s’estableixi l’interès i la urgència d’actuacions de restauració i conservació, i donarà valor a un patrimoni pràcticament desconegut que es troba, actualment, en perill d’espoliació i destrucció.
 


 

1...254255256257258...266