23/11/2021

L’estudi i laboratori d’Antoni de Martí i Franquès a Altafulla, primer emplaçament històric reconegut per la Societat Catalana de Química


El passat 14 de novembre es va inaugurar la placa de reconeixement de l’estudi i laboratori que Antoni de Martí i Franquès tenia a l’antic Hospital de Pelegrins, a Altafulla. L’edifici ha estat el primer guanyador del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana 2021, impulsat per la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Entre els assistents a l’acte hi havia Àngel Messeguer, secretari general de l’IEC; Gregori Ujaque, president de la SCQ; Pere Grapí, vocal de la SCQ; Jordi Molinera, alcalde d’Altafulla; Rubén Folgado, president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, i Laia Pellejà, directora administrativa i de comunicació de l’Institut Català d’Investigació Química.

Arreu d’Europa hi ha espais que recorden on es van produir importants descobertes o esdeveniments de caràcter científic. No obstant això, pocs d’aquests espais tenen a veure amb la química. En aquest context, la SCQ vol reconèixer aquells emplaçaments històrics (edificis, laboratoris, universitats, indústries, institucions, ciutats, explotacions, manufactures, etc.) representatius de la química en el territori de parla catalana. El premi, instituït aquest 2021, es convocarà anualment dins el Cartell de premis i de borses d’estudi de l’IEC.

Antoni de Martí i Franquès (1750-1832) és un químic reconegut en l’àmbit europeu perquè va desenvolupar un procediment per a determinar la composició de l’aire. Membre de la Societat d’Amics del País de Tarragona des que es va fundar l’any 1786, fomentà la indústria de filats i teixits fins de cotó, la terrisseria i el conreu de les oliveres. Membre de la Reial Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona (1786), hi llegí diverses comunicacions, principalment sobre l’anàlisi de l’aire.

L’edifici on tenia l’estudi a Altafulla és actualment propietat de l’Ajuntament del municipi, que té un projecte per a dinamitzar la seva memòria en els llocs on va viure i va dur a terme els experiments i en el lloc on descansen les seves restes.


 

1...250251252253254...265