25/02/2010

Es presenta Terminàlia, la primera revista catalana sobre terminologia


Dimecres 24 de febrer es va presentar a l’Institut d’Estudis Catalans el número zero de Terminàlia, la nova revista de la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM) , filial de l’IEC, que recull l’activitat científica i professional relacionada amb la terminologia catalana. L'acte es pot veure des de la videoteca de l'IEC.

Terminàlia inclou des de la recerca fins a les aplicacions, des dels serveis fins als productes, des de les accions de formació fins al debat social. Terminàlia vol reflectir el treball que es fa en els territoris de llengua catalana i, alhora, fer-se ressò de les experiències de l’exterior que siguin d’interès general. És per aquest motiu que les llengües de la revista són el català i l’anglès i també s’admeten contribucions en espanyol i en francès. La periodicitat és semestral i es publica tant en paper com en suport electrònic.

L’acte de presentació de Terminàlia va ser presidit per Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i Isidor Marí, vicepresident de la Secció Filològica de l’IEC. També hi van intervenir Jaume Martí, president de la SCATERM; M. Teresa Cabré, directora de la revista i membre de l’IEC, i Mercè Lorente, editora en cap de la publicació.

En el número zero, M. Teresa Cabré presenta un panorama de la terminologia catalana al llarg del segle XX i fins avui a través de distintes fases. D’altra banda, el membre de l’IEC Salvador Reguant fa un breu recorregut per les principals fonts de normalització de la terminologia geològica; i Joaquín García Palacios, de la Universitat de Salamanca, explora els camins més transitats per a la creació neològica, sovint coincidents en èpoques diverses i sempre en equilibri entre el vell i el nou. A més, la publicació inclou una entrevista al secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, i una secció de ressenyes.


 

1...243244245246247...271