15/05/2014

Els premis de la XIX Prova Cangur de Matemàtiques es lliuren a la UPF en un acte presidit per la consellera d'Ensenyament


Jordi Rodríguez del Col·legi Pare Manyanet (Barcelona), David Julià de l’Institut Mare de Déu del Portal (Batea), Martí Oller de l’Institut de Puig-reig, Ferran Pedemonte de l’Institut Costa i Llobera (Barcelona), Joan Llobera de l’Institut Samuel Gili i Gaya (Lleida) i Pau Mir de l’Institut de Sant Quirze del Vallès són els primers classificats de la XIX Prova Cangur de Matemàtiques, que es va celebrar el 20 de març en diverses seus de Catalunya, Andorra i la Franja de Ponent i en la qual van participar més de vint-i-tres mil alumes d’entre tercer d’ESO i segon de batxillerat. Els premis es lliuraran el proper dijous, 15 de maig, a les sis de la tarda, a l’auditori del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (carrer de Ramon Trias Fargas, 25-27, de Barcelona).

En l’acte intervindran Irene Rigau, consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Pelegrí Viader, secretari general de la UPF; Joan de Solà-Morales, president de la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC; Jordi Segarra, de la Fundació Privada Cellex, i Martí Prats, exalumne guardonat amb el pin de plata.

La Prova Cangur és una activitat de divulgació matemàtica que se celebra en diversos països d’Europa, Àsia i Amèrica —membres de l’associació Kangourou Sans Frontières— i té per objectiu fomentar el gust per les matemàtiques entre els joves. La prova s’adreça a estudiants d’entre tercer d’ESO i segon de batxillerat i consisteix a resoldre trenta problemes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema. La prova s’ha de resoldre en una hora i quart, i els enunciats es preparen cada any en una reunió internacional de l’associació Kangorou Sans Frontières.

En aquesta edició, a Catalunya, Andorra i la Franja de Ponent, s’hi van inscriure 23.283 joves. D’aquests, 8.321 eren alumnes de tercer d’ESO; 7.112, de quart d’ESO; 4.819, de primer de batxillerat, i 3.031, de segon de batxillerat. En total, hi van participar 626 centres escolars, i per primera vegada, en el cas de Catalunya, hi van participar més de la meitat dels centres de secundària.

La prova la convoca, des del 1996, la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC. La SCM és qui organitza la prova a Catalunya, Andorra i la Franja de Ponent; a les Illes Balears i al País Valencià, la prova se celebra sota els auspicis de la SCM, però l’organització és a càrrec de la Societat Balear de Matemàtiques Xeix i de la Societat Al-Khwarizmi, respectivament. En l’organització de la prova a Catalunya, Andorra i la Franja de Ponent, hi col·laboren el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, les universitats catalanes i altres entitats cíviques. La Prova Cangur de Matemàtiques del 2014 rep subvencions de la Fundació Catalunya - La Pedrera i de la Fundació Privada Cellex.
 


 

123456...265