15/12/2010

Comença el cicle «Els premis Nobel de l’any 2010», a l’IEC, amb una conferència sobre el Nobel de Química


Explicar i debatre els treballs guardonats amb els premis Nobel, que concedeix l’Acadèmia Sueca, és l’objectiu del cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2010», que aquest any se celebrarà per dotzena vegada a Barcelona ―els dies 15, 16, 20, 21 i 22 de desembre― i per quart cop a València ―els dies 12, 17, 19, 24 i 26 de gener de 2011. Les conferències són a càrrec d’experts en els camps de recerca dels guardonats.

La primera, titulada «Reaccions d’acoblament creuat: eines simples per a la construcció de molècules complexes», serà a càrrec de Feliu Maseras, de l’Institut Català d’Investigació Química i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i versarà sobre el premi Nobel de Química concedit a Richard F. Heck, a Ei-ichi Negishi i a Akira Suzuki. La conferència se celebrarà avui, dimecres 15 de desembre, a les set del vespre, a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona). Presentarà l’acte Carles Bo, vocal de la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC.

Demà, dijous 16 de desembre, Josep Santaló, de la Unitat de Biologia Cel•lular de la Facultat de Biociències de la UAB, en la conferència «Robert Edwards. El canvi en la percepció de la nostra pròpia naturalesa», analitzarà el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina concedit a Robert G. Edwards. Presentarà l’acte Lluís Tort, president de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC.

El dilluns 20 de desembre, Joaquim Marco, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (UB), parlarà del Nobel de Literatura concedit a l’escriptor peruà Mario Vargas Llosa en la ponència «Autobiografia, història i realisme contra el poder: Mario Vargas Llosa», en un acte presentat per August Bover, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut.

El dimarts 21 de desembre, M. Àngels Garcia Bach, professora titular de física de la matèria condensada del Departament de Física Fonamental de la UB, oferirà la conferència sobre el Nobel de Física concedit a Andre Geim i a Constantin Novoselov, titulada «Premi Nobel de Física 2010: el grafè, un nou material per a l’electrònica del segle XXI». Josep Enric Llebot, president de la Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, presentarà l’acte.

Finalment, el dimecres 22 de desembre, Joan Tugores, catedràtic d’Economia de la UB, debatrà al voltant del Nobel d’Economia per a Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen i Christopher A. Pissarides en la conferència «Els reptes de l’atur: contribucions des de l’anàlisi econòmica». Eduard Arruga, president de la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC, presentarà l’acte.

Totes les conferències, com la primera d’avui, se celebraran a les set del vespre a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC. A València, el cicle tindrà lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València).
 


 

‹‹123456...266