Torna a les notícies
Dimarts s'emet el documental «Lluitant per la vida», produït per TV3 en el marc del centenari de la Societat Catalana de Biologia
09/12/2012

Televisió de Catalunya emetrà, dimarts 11 de desembre, a les 21.50 hores, el documental «Lluitant per la vida» dins de l’espai Sense ficció. El documental, produït per Televisió de Catalunya amb l’assessorament de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC, dóna veu a científics catalans de l’àmbit de les ciències de la vida, com Joan Massagué, Ricard Guerrero, Joan Guinovart, Lina Badimon, Moisès Broggi, Jaume Terradas o Xavier Estivill. A partir del seu testimoni, es mostra quin és l’estat actual de les ciències de la vida a Catalunya i l’alt nivell que s’ha assolit en temes que preocupen la societat com el càncer, la genètica, l’origen de la vida, l’ecologia, la diabetis o la neurologia, així com la transcendència que tenen en la societat. El documental ha estat produït en el marc del centenari de la Societat Catalana de Biologia, fundada el 1912 i primera filial de l’Institut d’Estudis Catalans.

«Fa cent anys, un grapat de científics, conscients tant dels seus deures col•lectius com del destí del país, van proclamar que la veritable glòria de Catalunya només s’assoliria quan es fes ciència com la que es feia en altres països». Així és com resumeixen els autors del documental el naixement de la SCB, que va presidir en els inicis August Pi i Sunyer i que ben aviat va assolir un paper destacat com a institució científica. Arran de la Guerra Civil espanyola, l’activitat de la SCB es va estroncar: la majoria dels seus membres van marxar cap a l’exili i els que es van quedar a Catalunya van ser destituïts dels càrrecs que ocupaven. Des d’aleshores fins al 1962 ―any en què es va reprendre l’activitat―, només es va arribar a celebrar, l’any 1954, una conferència clandestina, a la casa de Josep Puig i Cadafalch, a càrrec de Josep Trueta. Actualment, la SCB està afiliada a la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC i consta de més de mil cinc-cents socis, set seccions territorials pels territoris de llengua i cultura i catalanes i vint seccions temàtiques.

El documental «Lluitant per la vida» parteix dels reptes amb què va néixer la filial centenària, posa l’accent en les persones que avui la constitueixen i recorre tot el llarg camí que ha fet la ciència en aquests cent anys.