Torna a les notícies
La Societat Catalana de Biologia clou el centenari amb un acte al Palau de la Música Catalana
04/12/2012

«Mantenir els ideals i els objectius inicials és molt difícil perquè al camí sempre hi ha pedres cantelludes». Mercè Durfort, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, va ressaltar amb aquestes paraules la solidesa de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC, durant l’acte de cloenda de l’any del centenari que va tenir lloc al Palau de la Música Catalana el 4 de desembre. En la seva intervenció, Durfort va reflexionar sobre el paper que ha exercit la filial en el desplegament de les ciències biològiques a Catalunya. Juntament amb Durfort, durant l’acte van intervenir Jorge Wagensberg, físic i director científic de la Fundació La Caixa, que va parlar de la importància antropològica de preguntar-nos què és la vida, i Lluís Tort, president de la SCB, que va fer una breu repassada dels actes que han marcat l’any del centenari. Tort va destacar «l’empenta i la perseverança» dels fundadors de la filial i va afirmar que, des de les ciències biològiques, «volem continuar canviant el món».

A més d’aquestes tres intervencions, un altre dels plats forts de l’acte de cloenda del centenari de la SCB van ser les actuacions musicals. Els solistes de l’orquestra Camerata XXI van interpretar, dirigits pel compositor Xavier Pagès, peces inspirades en diversos aspectes de les ciències biològiques i escrites, totes elles, durant el període d’activitat de la SCB: Embryons desséchés, d’Erik Satie; Le bestiaire ou Cortège d’Orphée, de Francis Poulenc, i L’arca de Noè, de Xavier Montsalvatge. La interpretació central del concert, però, va consistir en l’estrena d’una obra dedicada especialment a l’efemèride de la filial: es tracta d’A la biologia, que és una obra de Xavier Pagès composta a partir d’un poema del físic i poeta David Jou, membre de l’IEC, i escrita amb motiu del centenari de la SCB.

Durant l’acte també es va projectar el tràiler del documental Lluitant per la vida, produït per Televisió de Catalunya amb la col·laboració de la filial, que es va estrenar l’11 de desembre dins del programa Sense ficció del canal autonòmic. Samantha Vall, periodista, va ser l’encarregada de conduir l’acte, en el qual van participar també Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; Carles Constante, director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris de la Generalitat, i Salvador Giner, president de l’IEC.
 

Un 2012 ple d’activitats

L’acte inaugural del centenari de la SCB es va celebrar el 18 de gener a l’IEC i va consistir en diverses conferències ―entre les quals destaca la d’Ellis Rubinstein, divulgador científic i president de l’Acadèmia de Ciències de Nova York― i la presentació del volum Treballs de la Societat Catalana de Biologia, editat amb motiu del centenari, que recull una selecció d’articles publicats en els darreres cent anys, així com articles de reconeguts especialistes sobre temes actuals entorn de la biologia. El 17 de març es va fer la I Jornada de Biologia a l’Ensenyament, que va tenir lloc a la Pedrera; del 9 al 12 de juliol es va celebrar el Durant tot l’any 2012 s’han publicat nombrosos articles al voltant del centenari de la filial.Congrés Internacional de Biologia de Catalunya, i el 25 d’octubre diversos experts en recerca biològica a Catalunya es van reunir al Museu de Ciències Naturals per a debatre al voltant de la promoció, la defensa, la coordinació i el reconeixement de la investigació. El resultat de la trobada va ser un manifest en què es reivindica la importància de la biologia i la necessitat de promoure-la en tots els àmbits. El nou número de la revista Omnis Cellula recull alguns articles en relació amb el centenari de la SCB.