Torna a les notícies
El passat, el present i el futur dels Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana s’analitzen en un acte commemoratiu
10/07/2012

El 9 de juliol es va celebrar, a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, l’acte commemoratiu «Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana: passat, present i futur». L’acte fou organitzat per la Fundació Alsina Bofill (FAB), una institució sense ànim de lucre que aglutina els interessos científics dels professionals i estudiosos de les ciències de la vida i de la salut. La Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, forma part del Patronat, i l’organització de l’acte va ser a càrrec de la FAB, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i l’IEC.

Ricard Guerrero, secretari científic de l’IEC i president de la FAB, va presentar l’acte i, tot seguit, Oriol Casassas, membre de la Secció de Ciències Biològiques i president del Tretzè Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana (CMBLC), que va tenir lloc a Andorra el 1988, va pronunciar la conferència «Els homes dels Congressos i les humanitats en els Congressos». Les intervencions següents van ser «Les publicacions dels Congressos», a càrrec d’Àlvar Martínez Vidal, de la Universitat de València; «El llegat dels Congressos: biomedicina per al s. XXI», a càrrec de Ramon Gomis, director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); «El futur dels Congressos: cap a on podem anar», a càrrec de Jacint Corbella, president de la Reial Acadèmia de Medicina. Miquel Vilardell, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i membre de l’IEC, va cloure l’acte.

El Primer CMBLC es va celebrar a Barcelona el 1913 i, des d’aleshores ―a excepció d’un parell d’interrupcions degudes a les circumstàncies polítiques― s’han celebrat periòdicament. Els Congressos són el punt de trobada de professionals i estudiants que treballen en àmbits molt diversos de la ciència, però que comparteixen una mateixa llengua i una mateixa cultura.