Torna a les notícies
Prop d’un centenar de científiques es troben a l’IEC per teixir noves complicitats
10/02/2023

El III Congrés AMIT-CAT: «Dones en nanociència i nanotecnologia» va reunir el 8 de febrer prop d’un centenar de participants i va oferir una trentena de ponències. La trobada es va fer la mateixa setmana que se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, fixat per la UNESCO l’11 de febrer.

L’obertura del Congrés va comptar amb Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut, i amb Núria Ferrer, presidenta de la Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, que van reivindicar el paper de les dones en la ciència i van subratllar que aquest és un objectiu fonamental per a l’Institut. La ponència inaugural va ser a càrrec de Nora Ventosa, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia, que va explicar la seva tasca a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona.

 



 

El Congrés va comptar amb la presència de dones en diferents etapes de la seva vida professional, des d’estudiants a investigadores consolidades. Regina Galceran, professora lectora al Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona, va explicar que «la carrera científica és llarga i que l’estabilització costa de trobar», però va animar totes les nenes i joves que s’hi vulguin dedicar: «Que no tinguin por de ser elles mateixes. Potser de vegades ens emmirallem en els científics que coneixem, que tenen perfils molt concrets, però no hem de tenir por a ser úniques. És difícil trobar un referent, però això no vol dir que no puguis trobar el teu lloc».

Sílvia Pujals, investigadora del CSIC, va subratllar que la carrera científica requereix perseverança: «Fins que no tens una edat has d’anar saltant de contracte en contracte o marxar fora. Jo vaig estar set anys al Japó i no ha estat fins als quaranta anys que m’he estabilitzat. Has de ser molt persistent, però es pot fer, i no importa si ets home o dona, el més important és gaudir amb allò que fas, jo m’ho passo molt bé».

Marta Estrader és científica a la Facultat de Química de la UB: «Un problema afegit si fas investigació en laboratori és que no pots tenir fills quan tu vols, els tens quan la teva carrera t’ho permet. No pots estar embarassada i treballar al laboratori, pels riscos que comporta. Com que no pots fer recerca, no publiques, i llavors és molt difícil aconseguir una plaça com a científica». Tot i això, té clar que val la pena: «La carrera científica és molt enriquidora, el fet que sigui un camí difícil t’obliga a moure’t molt, a viatjar i a conèixer altres països».

El Congrés va ser organitzat per l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT-CAT), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.