Torna a les notícies
La Viquipèdia des del punt de vista de Toni Hermoso
12/05/2021

El bioinformàtic dels Serveis Cientificotècnics del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona Toni Hermoso va oferir el passat 6 de maig un taller d’introducció a la Viquipèdia, l’enciclopèdia d’accés lliure en català de referència en el món digital. La Secció de Bioinformàtica i Genòmica de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, va organitzar l’acte.

Aprofitant el vintè aniversari del naixement de la plataforma, Hermoso va destacar el paper de la llengua catalana en aquesta enciclopèdia. Actualment, hi ha 634.000 articles escrits en el nostre idioma, el que fa que el català se situï en la vintena posició del rànquing mundial en quantitat d’articles. Així i tot, Hermoso va assegurar que encara hi ha un «llarg camí per a recórrer». Per exemple, segons ell, un dels aspectes que s’ha de reforçar és el nombre de lectures d’aquests articles. Avui, dos milions i mig de persones consulten d’una manera més o menys freqüent la Viquipèdia en català, «xifra que entre tots hem de contribuir a fer créixer». El bioinformàtic també va encoratjar els assistents a anar un pas més enllà i fer-se editors dels articles, i no ser «simples usuaris», el que representa un 70 % de la comunitat.

El taller, destinat a establir les bases perquè els participants puguin començar a escriure les primeres entrades, es va centrar a proporcionar les claus imprescindibles per a aquells que s’inicien a l’edició i la publicació de continguts. Es va fer un repàs a l’estructura de la web, la navegació i la utilitat dels botons i menús. Tanmateix, també va proporcionar recomanacions a l’hora d’escriure, recursos i pàgines d’ajuda per a resoldre dubtes, així com la teoria necessària sobre la política d’ús d’imatges. Paral·lelament, el punt en què es va posar l’èmfasi va ser la manera d’editar: es va detallar, per exemple, com crear seccions dins d’un article, com fer enllaços i com afegir imatges, textos alternatius i plantilles, entre d’altres.

En aquesta línia, també es va parlar sobre dos recursos importants: Wikidata i Wikimedia Commons, dos espais que funcionen com a bases de dades. En el primer cas, es tracta d’un recurs d’emmagatzematge d’informació essencial. I en el segon cas, el que trobem és un repositori de contingut audiovisual d’ús lliure. En aquest sentit, Hermoso va aprofitar per a destacar la importància d’esmentar les fonts per a Viquipèdia i va recomanar als futurs editors que referenciïn tota la informació que ofereixen. De la mateixa manera, un altre recurs a destacar va ser l’eina de traducció, que proporciona als editors la possibilitat de traduir aquelles entrades que vulguin al seu idioma matern.

Amb tot, el taller va aportar als assistents una àmplia visió de com funciona la Viquipèdia i els va encoratjar a fer servir eines digitals en català per a impulsar la llengua.