Torna a les notícies
Un centenar de científics es reuneixen aquesta setmana per conèixer casos de degradació i recuperació de sòls a Catalunya
03/09/2011

Més d’un centenar de científics d’Espanya i altres països iberoamericans es trobaran en la 28a Reunió de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl (SECS), que se celebra a Barcelona aquesta setmana. La present edició està coorganitzada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’IEC, i la delegació de Catalunya de la SECS, juntament amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i l’Institut Geològic de Catalunya, la Generalitat i les universitats de Lleida, Barcelona i Autònoma de Barcelona. La inauguració de la Reunió ha tingut lloc avui, diumenge 4 de setembre, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona). Han presidit l'acte Salvador Giner, president de l’IEC; Jaume Porta, president de la SECS i membre de l’IEC; Antoni Roca, director de l’Institut Geològic de Catalunya, i Josep M. Alcañiz, coordinador de la Reunió.

L'objectiu de la trobada és analitzar diferents casos de degradació del sòl i com la sinergia entre l’administració, la indústria i la investigació ha permès recuperar-los. Durant la Reunió es visitaran tres punts de la geografia catalana ―el Priorat, la Cerdanya i el Penedès― i es presentaran estudis que s’hi han dut a terme, i que abracen qüestions com la restauració de sòls en les pedreres mitjançant l’ús de compost o de fangs de depuradora, la bioremeiació de sòls contaminats per hidrocarburs, les aplicacions de mapes de sòls o l’estimació de les pèrdues econòmiques del sector vitivinícola produïdes pels problemes d’erosió del sòl. Així, per exemple, en aquest últim cas es mostraran els resultats d’un estudi realitzat al Penedès en què es posa de manifest que s’han perdut prop del 9 % dels ingressos del sector de la vinya a causa de la pèrdua de nutrients del sòl i arran del cost dels treballs de recuperació dels bancals.

L’IEC treballa, des de fa anys, en l’estudi de la ciència del sòl. Un dels projectes de recerca que ha desenvolupat l’IEC, des de la Secció de Ciències i Tecnologia, és «Protecció de sòls», dirigit pel membre de l’IEC i president de la SECS, Jaume Porta. En el marc d’aquest projecte, s’ha fet recerca i s’ha estudiat la informació cartogràfica de sòls dels territoris de llengua catalana i s’ha creat un espai web des d’on se’n fa difusió: https://www.iec.cat/mapasols. El projecte posa a l’abast del públic continguts com poden ser informació general sobre la protecció dels sòls, els mapes de sòls i enllaços d’interès, entre altres dades.