Torna a les notícies
Aurea Javierre Mur, la primera dona membre de l’IEC
08/03/2021

La primera dona membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va ser Aurea Javierre Mur. Va ingressar a l’IEC el 1966 com a membre corresponent adscrita a la Secció Històrico-Arqueològica. Nascuda a Terol l’any 1898, era doctora en filosofia i lletres i va desenvolupar una important tasca com a arxivera a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i a l’Arxiu Històric Nacional de Madrid. També va treballar als Arxius Vaticans, sobre cronologia i diplomàtica pontifícia, i als arxius de Florència i Venècia, sobre la política italiana d’Alfons el Magnànim. Especialitzada en l’estudi d’algunes figures femenines de la reialesa, va publicar les monografies Matha de Armanyach, duquesa de Gerona i María de Luna, reina de Aragón

Uns quants anys més tard, el 1978, ingressà a l’IEC la primera membre numerària, Creu Casas i Sicart, adscrita a la Secció de Ciències Biològiques. Nascuda a Barcelona l’any 1913, va exercir de catedràtica de botànica, professora adjunta de fanerogàmia i agregada de fitogeografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual va ser professora emèrita. Va escriure més de dues-centes publicacions sobre briologia i va rebre reconeixements com la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1983), entre d’altres.

La darrera dona que ha ingressat a l’IEC, l’any 2020, és Rosa M. Poch Claret, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia. És enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica de Catalunya (1987) i catedràtica d’edafologia i química agrícola de la Universitat de Lleida (2011), en la qual imparteix classes des del 1992. 

Actualment, la incorporació de dones a l’IEC és habitual, però la xifra de dones membres queda molt lluny de ser paritària amb la dels homes: en total, dels 344 membres de la institució, només 61 són dones.