Torna a les notícies
La ICEA organitza una conferència sobre malalties d’origen animal transmissibles als humans
26/02/2021

La doctora Ana Riviere-Cinnamond va ser l’encarregada de pronunciar la conferència «Malalties d’origen animal transmissibles als humans». L’acte, en format virtual, el va organitzar el dimecres 24 de febrer la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), adscrita a la Secció de Ciències Biològiques d’aquesta institució.

L’actual crisi sanitària global originada per la transmissió d’un virus —possiblement animal— als humans —el coronavirus causant de la COVID-19— ha donat importància a aquest tipus de malalties. Anna Riviere va advertir que «els sistemes de vigilància són complexos» i va afegir: «Un dels problemes que tenim amb les pandèmies és que les podem detectar de manera ràpida, però una vegada la malaltia ja és a la població humana. El que caldria és identificar-les abans, a la font —els animals—, per després poder limitar-ne la transmissió.»

Tal com va apuntar, entre els reptes que cal afrontar hi ha les tendències socioeconòmiques actuals, que comporten un creixement de la densitat de població i un increment de producció de carn animal per a satisfer la demanda: «En els últims deu anys, la producció aviària s’ha multiplicat per deu, la porcina per quatre i la bovina per dos». Va explicar que això implica que hi hagi «granges intensives molt properes a nuclis de població molt densos, cosa que crea un ecosistema en què les malalties es transmeten més fàcilment». Així mateix, va fer èmfasi en l’increment de comerç de carn animal, que comporta «cadenes alimentàries més complexes i llargues, que fan augmentar els riscos».

El canvi climàtic també és un factor a tenir molt en compte, ja que afecta l’equilibri dels ecosistemes: «Hi ha virus i bacteris que, amb noves condicions, aconsegueixen arribar a ambients en els quals abans no podien sobreviure. Els canvis en la temperatura, les precipitacions i el nivell del mar també provoquen moviments de les poblacions animals, vegetals i humanes». Riviere també va parlar de la incidència de l’estil de vida humà, que «afecta la interacció entre el medi ambient, l’agricultura i la producció animal, en particular entre les comunitats més desfavorides».

Entre les estratègies per a millorar la vigilància d’aquestes malalties, la conferenciant va parlar de perfeccionar la gestió de casos, reforçar les tècniques de diagnòstic de laboratori i potenciar l’alerta primerenca.

Anna Riviere, una trajectòria internacional

Anna Riviere es va integrar, a principis d’aquest mil·lenni, a l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), on exercí de consellera de salut animal per al seguiment de la crisi de la grip aviària (va estudiar els casos produïts a l’Àfrica, al sud-est asiàtic i a l’Europa de l’Est). Posteriorment, va treballar per a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la resposta epidemiològica del dengue a l’Àfrica i, novament, per a la FAO, a Xile, en diverses malalties animals endèmiques d’Amèrica del Sud. Actualment, treballa a Washington per a l’Organització Panamericana de Salut de l’OMS, com a consellera d’ecosalut, concretament en l’àrea sud-americana.