Torna a les notícies
Oriol Aspachs: «L’estat del benestar té un paper fonamental en la contenció de l’augment de la desigualtat»
05/02/2021

La Societat Catalana d’Economia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va portar a terme el dimecres 3 de febrer el seminari web «Presentació de l’estudi sobre l’impacte de la COVID-19 sobre la desigualtat» per parlar de l’informe que ha realitzat recentment un equip d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, l’Institute of Political Economy and Governance i CaixaBank Research. La presentació va ser a càrrec d’Oriol Aspachs, director d’Estudis de CaixaBank Research.

Es tracta d’un projecte pioner d’àmbit mundial per a seguir, en temps real, l’evolució de la desigualtat i el paper que hi té de l’estat del benestar. Cal tenir present que, normalment, per a tenir dades d’aquest tipus, cal esperar un o dos anys. A més, el projecte té la voluntat de ser una eina econòmica útil que ajudi a valorar l’efecte dels sistemes de protecció de l’Estat.

S’utilitzen dades de nòmines procedents del sector privat o públic i, també, les prestacions d’atur o els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Amb tot això, s’intenta mirar directament i amb alta freqüència com evoluciona la desigualtat abans i després de les transferències públiques per tal d’avaluar-ne l’eficàcia. La mostra engloba persones d’entre setze i seixanta-quatre anys. En total, comprèn tres milions de persones: «Un dels factors que diferencia el nostre informe és la mostra representativa de la població».

El ponent va exposar l’impacte de la COVID-19 en la desigualtat a partir de l’índex de Gini, que és un indicador per a mesurar la desigualtat, en què el 0 % representa la igualtat perfecta i el 100 % correspon a la desigualtat perfecta. Aquest indicador evidencia que les transferències del sector públic ajuden a disminuir la desigualtat, ja que l’índex va augmentar fins al voltant del 55 % l’abril passat, però amb les ajudes va baixar uns quinze punts percentuals: «Hi ha un augment molt pronunciat de la desigualtat, però molt inferior amb els esquemes de suport a les famílies més desafavorides».

L’economista va posar sobre la taula un dels missatges més importants que es vol transmetre des del projecte: la diferència entre col·lectius. A partir, també, de la variació de l’índex de Gini, l’informe calcula l’evolució de la desigualtat entre els joves, les persones de més de cinquanta anys, les persones immigrants, les dones i els homes. «Respecte al febrer de l’any passat, la desigualtat entre els joves ha augmentat en divuit punts, i entre els immigrants passa gairebé el mateix». D’altra banda, també hi ha un augment lleugerament superior en les dones que en els homes.

Així mateix, les diferències de l’índex de Gini entre les províncies de Catalunya proven el pes que té el turisme en l’economia: «Hi ha un augment clarament inferior a Lleida, mentre que és més elevat a les altres tres capitals».

Per acabar, Aspachs va concloure que «la pandèmia està produint un augment fortíssim de la desigualtat salarial abans de les transferències del sector públic» i va sentenciar que «l’estat del benestar té un paper fonamental en la contenció de l’augment de la desigualtat». 

Ara per ara, es pot seguir l’evolució de la desigualtat en temps real al portal web del projecte.