Torna a les notícies
La prevenció del malbaratament alimentari, clau per a assolir un sistema agroalimentari sostenible
20/10/2020

El divendres 16 d’octubre es va celebrar la IV Jornada per a l’Aprofitament dels Aliments i la Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament, amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació. L’acte, que es va celebrar de manera virtual, va ser organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, per la Institució Catalana d’Estudis Agraris i per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filial de l’IEC. 

La presentació de la jornada va ser a càrrec de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. La consellera va manifestar el compromís del Departament amb la pagesia i la indústria agroalimentària de Catalunya: «Aquesta crisi sanitària evidencia la importància del paper agrari en el manteniment de la ciutadania».

Segons dades publicades per l’Agència de Residus de Catalunya, en territori català es malbaraten 260.000 tones d’aliments anualment, fet que equival a 35 kg de menjar per persona. La visió del Departament per a aconseguir un model agroalimentari socialment just i econòmicament viable és clara: «La prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris són claus per a avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible».

A continuació, la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, va presentar l’estratègia publicada per la Comissió Europea «De la granja a la taula». Aquesta considera l’alimentació com un element imprescindible de cara als pròxims reptes climàtics, demogràfics o energètics: «L’alimentació està al cor del Pacte Verd Europeu. És el motor de canvi per a assolir la sostenibilitat global a escala ambiental, social i econòmica. Mitjançant l’alimentació podem conscienciar tota la societat sobre l’impacte que tenen les nostres decisions de consum».

Una de les propostes per a disminuir el malbaratament és la reducció de pesticides en els conreus. Tot i això, Serret va subratllar que per a aconseguir la transformació necessària en el sistema agroalimentari no n’hi ha prou de modificar només el procés de producció: «El Pacte Verd Europeu vol empoderar els consumidors perquè ajudin a canviar el model de consum».

Després de les intervencions de Jordà i Serret, la jornada va seguir amb dues taules rodones. La primera va tractar els principals reptes de quantificació de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, mentre que en la segona es va parlar sobre l’impacte de la COVID-19 en l’emergència alimentària.

La jornada va finalitzar amb el lliurament de premis de la segona edició de la Hackathon Pagesa. El projecte guanyador va ser «Recuperem la poma ratllada, remei natural de les nostres àvies», de l’Escola Agrària del Solsonès.