Torna a les notícies
L’IEC debat sobre les mesures que cal prendre per a disminuir el malbaratament d’aliments a Catalunya
16/10/2019

El dimecres 16 d’octubre es va celebrar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la II Jornada per a l’Aprofitament dels Aliments i la Reducció de les Pèrdues i el Malbaratament, organitzada per la Generalitat de Catalunya, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’IEC. 

La revisió recent de la legislació europea sobre residus, adoptada el maig del 2019 dins el Pla d’Acció d’Economia Circular, obliga els estats membres a establir mesures per a prevenir i reduir els residus alimentaris en totes les baules de la cadena alimentària i, en particular, a monitorar i informar dels nivells de generació de residus alimentaris. En aquesta línia, des de Catalunya, s’estan impulsant diferents iniciatives per a prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments.

Montserrat Rivero, presidenta de l’ACCA, va presentar la jornada i va donar la paraula a Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que va subratllar «el ferm compromís de la societat catalana i del seu Govern d’afrontar el segle XXI amb un canvi radical de paradigma que doni a l’alimentació la importància que té». Mòdol va defensar la necessitat de «tornar als orígens, d’aprofitar al màxim els recursos». Va afegir que calen «unes pràctiques més racionals, més sostenibles, per a poder deixar el món que coneixem al més intacte possible».

Durant la jornada es va debatre sobre la metodologia de quantificació dels residus alimentaris adoptada per la Comissió Europea, es va presentar la Guia per a la implantació d’un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries, es va parlar de la proposició de llei sobre la reducció del malbaratament alimentari a Catalunya i es van conèixer els projectes guanyadors de la hackató pagesa.

La cloenda va anar a càrrec de Ramón Lletjós, director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Lletjós va parlar en nom de la consellera Teresa Jordà, que no va poder ser a l’acte a causa de la situació política del país.