Torna a les notícies
La Sessió Científica CCNIEC 2019 debat sobre la vinculació del canvi climàtic amb el nostre sistema alimentari
03/04/2019

La sessió, organitzada pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), va exposar dimarts 2 d’abril a l’Institut d’Estudis Catalans les conseqüències del canvi climàtic sobre el territori i la seva relació amb el nostre sistema alimentari.

La jornada, dirigida a professionals i treballadors de la nutrició, la salut pública i l’atenció primària de salut, així com a especialistes i interessats en ecologia i medi ambient, es va inaugurar amb la intervenció de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

Carme Chacón Villanueva, subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, va presentar i moderar la primera conferència, a càrrec de Gabriel Borràs Calvo, responsable de l’Àrea d’Adaptació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Borràs va advertir que és necessari «canviar el nostre sistema d’alimentació, la relació amb el territori i l’ús dels recursos, sobretot de l’aigua i l’energia». Per justificar aquest plantejament, el biòleg va argumentar que «una smart city no servirà de res si un dia el Ter i el Llobregat s’assequen o si el 40 % d’allò que va a Mercabarna no es pot produir perquè no hi ha aigua». Borràs considera que el canvi climàtic és «una oportunitat excel·lent per replantejar la relació del món urbà amb el món rural».

La sessió científica es va completar amb dues conferències a càrrec de Marta Guadalupe Rivera, directora general de la Càtedra «Agroecologia i Sistemes Alimentaris» de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i coautora del 5è Informe de l’IPCC, i de Carlos A. González Svatetz, investigador emèrit de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia.