Torna a les notícies
Es presenta a l’IEC el llibre Ramon Llull, els trobadors i la cultura del segle XIII del Corpus des Troubadours
03/04/2019

El passat 1 d’abril es va presentar a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC el llibre Ramon Llull, els trobadors i la cultura del segle XIII del Corpus des Troubadours, un volum que és conseqüència directa d’un dels principals objectius del projecte Corpus des Troubadours: l’estudi de la recepció, l’impacte i la importància dels trobadors en la història europea i, més particularment, de l’empremta dels trobadors catalans i de la tradició literària occitana a Catalunya.

L’obertura de l’acte va ser a càrrec de Jaume de Puig, vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, que va afirmar que li feia una «especial il·lusió poder assistir a un acte del Corpus dels Trobadors, un projecte que la Unió Acadèmica Internacional ha encarregat a l’IEC, que ha cridat els millors especialistes per poder fer unes edicions fiables i contextualitzar la poesia i la vida dels trobadors a l’Europa del seu temps».

De Puig va cedir la paraula a Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica, que va mostrar la satisfacció de la Secció pel fet d’acollir «aquest projecte que fa molts anys que es va endegar i tenir al capdavant una persona com Vicenç Beltran, que és un reputadíssim especialista en la matèria, així com en Tomàs Martínez i la Irene Capdevila, que l’acompanyen en el projecte».

Irene Capdevila, curadora del volum, va afirmar que «ha estat un plaer poder participar en la feina de tenir cura de l’edició d’aquest volum», mentre que Vicenç Beltran, curador del volum, va explicar que «el primer que sabem de Ramon Llull és que no volia saber res dels trobadors. Llull va ser un personatge pintoresc i estrany, atípic a l’edat mitjana, algú que no va anar mai a la universitat però que escrivia llibres de filosofia i teologia. Un senyor que volia fer poesia trencant amb els trobadors, que volia predicar sense ser capellà».

Per acabar, Tomàs Martínez, també curador del volum, va explicar com es va gestar el llibre, i Lola Badia, catedràtica de la Universitat de Barcelona, va fer una exposició sobre Llull i la natura.