Torna a les notícies
L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres a la Secció de Ciències Biològiques
18/02/2019

  Ingressen Dolors Vaqué Vidal, investigadora científica de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona i doctora en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona i Xavier Matias-Guiu, doctor en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic d’anatomia patològica a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans va acordar dijous 14 de febrer incorporar dos nous membres numeraris, ambdós adscrits a la Secció de Ciències Biològiques.

Dolors Vaqué Vidal es va doctorar en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona i el curs 1990-1991 va fer el postdoctorat, sota la direcció del Dr. Michael L. Pace, al Cary Institute of Ecosystem Studies (Nova York). La seva carrera científica s’ha centrat en l’estudi de l’estructura i la funció de les xarxes marines en relació amb factors físics i químics dins el context del canvi climàtic global i, en particular, en com afecten les xarxes microbianes en el flux de carboni i, per tant, en la regulació del clima. Ha estat nomenada delegada de la Secció de Ciències de la  Vida de l’SCAR (Scientific Committee of Antarctic Research). Ha publicat prop de cent vint articles i nou capítols de llibre. Ha participat en més de cinquanta projectes de recerca i ha pres part en més de noranta congressos internacionals. Ha estat vinculada a l’IEC, ja que va ser coordinadora de la Secció d’Ecologia de la Societat Catalana de Biologia, així com vocal de Publicacions de la Societat Catalana de Biologia i directora de la revista Treballs de la Societat Catalana de Biologia.

Xavier Matias-Guiu va ser director, del 2006 al 2015, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLLEIDA). La seva tasca científica, centrada en l’estudi dels tumors del tracte genital femení, en especial en els mecanismes moleculars del càncer d’endometri, l’ha fet mereixedor del gran prestigi de què gaudeix dins la comunitat científica internacional. Ha publicat 341 articles i compta amb més de 9.300 citacions. Ha rebut nombrosos premis, com ara el Josep Trueta de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i les Balears (2009), el Premi Internacional Ciutat de Lleida (2014), la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya (2015) i el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’Institut Català de la Salut (2017), entre d’altres.