Torna a les notícies
Eines moleculars per a esculpir el cervell en la discapacitat intel·lectual, conferència de Mara Dierssen a l’IEC
27/11/2018

Dimarts, 27 de novembre, a les 19.30 h, la Sala Prat de la Riba de l’IEC acull la conferència de Mara Dierssen, investigadora del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, sobre les eines moleculars per a esculpir el cervell en la discapacitat intel·lectual.  Dierssen està molt compromesa amb la divulgació científica, i és per això que la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, l’ha convidat a inaugurar el curs 2018-2019.

D’entre els trastorns amb discapacitat intel·lectual, el més freqüent i conegut és la síndrome de Down, provocada per una alteració en el nombre de cromosomes, les estructures que formen el nostre material genètic. Concretament, és una trisomia del cromosoma 21, és a dir, que les persones amb síndrome de Down tenen tres còpies d’aquest cromosoma en lloc de dues. Si bé gairebé sempre aquests trastorns tenen una base genètica, l’entorn físic i social de les persones hi afecta de manera molt important. Els científics han pogut identificar que en la discapacitat intel·lectual hi ha menys plasticitat cerebral, que és la capacitat del cervell de modificar la seva estructura per a adaptar-se a estímuls externs i al que nosaltres mateixos fem. Grups com el de la investigadora Mara Dierssen han demostrat que fomentar les habilitats físiques i socials permet augmentar la plasticitat cerebral i millorar, així, l’emmagatzemament d’informació al cervell.

Amb tot, els especialistes insisteixen en el fet que no existeix un cervell «normal», sinó que és a través de les diferències que podem explicar el comportament divers de cadascun de nosaltres. La conferència d’avui pretén explicar a la societat algunes d’aquestes diferències, així com els mètodes pels quals s’han pogut identificar. 

 

Mara Dierssen

La neurobiòloga i investigadora Mara Dierssen és doctora en medicina i cirurgia per la Universitat de Cantàbria, des del 1985. 

És cap d’equip del programa Biologia de Sistemes al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona. També és professora col·laboradora en la docència de pregrau i postgrau en diferents universitats. 

Va ser presidenta de la International Behavior and Genetics Society, ha estat membre de la junta directiva, vicepresidenta i actualment presidenta de la Societat Espanyola de Neurociència i ha ocupat càrrecs directius en diverses societats. És membre de la Dana Alliance for the Brain Initiatives i de l’Academia Europaea. També és membre del comitè editorial d’un gran nombre de revistes internacionals. Ha publicat més de cent trenta articles científics en revistes indexades a escala internacional i és autora de diverses publicacions en revistes de divulgació científica i llibres.

Ha rebut diversos premis a la seva investigació en síndrome de Down: el Premi Ramon Trias Fargas, (2005, 2007, 2013), el Premi Jaime Blanco (2006, 2010), el Premi Sisley-Lejeune (2011), el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica de Catalunya (2008), el Premi Laura Iglesias (2008) i el David and Hillie Mahoney Award (2014), entre d’altres. A més a més, ha estat membre del Consell de Cultura de Barcelona, del Patronat de l’Institut de Cultura de Barcelona i de diferents consells assessors científics.