Torna a les notícies
L’IEC acull la vuitena jornada Medi ambient i societat: pautes per a la gestió ambiental
05/06/2018

Per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient, avui se celebra a l’IEC la vuitena edició de la jornada Medi ambient i societat: pautes per a la gestió ambiental, organitzada per la Societat Catalana de Química, Aigües de Barcelona i Dones d’Avui.cat.

Segurament, si ens preguntessin si voldríem canviar d’estil de vida, molts diríem que no sense pensar en els costos mediambientals que aquest estil de vida comporta. La nostra societat és típicament la dels països desenvolupats, caracteritzada pel benestar, la bona alimentació, una bona cobertura sanitària, el consumisme i les grans infraestructures. L’ús i, malauradament, l’abús de molts productes quotidians generen problemes ambientals que, amb el pas dels anys, poden arribar a ser molt greus: la contaminació atmosfèrica amb substàncies en forma de gasos o partícules, la contaminació d’aigües i aliments generada per l’ús de plaguicides, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, la contaminació generada pels derivats plàstics o l’abocament de fàrmacs al medi en són uns quants exemples. Hem fet tard? Encara és a les nostres mans posar-hi remei i intentar promoure un consum i estil de vida sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

A Catalunya, hi ha diversos grups de recerca pioners en temes de control i salut mediambientals, i els coneixements adquirits han permès prendre mesures i dissenyar actuacions en funció dels recursos tecnològics i científics disponibles. En les ponències d’enguany s’exposaran alguns exemples relacionats amb aquests temes, com el desenvolupament de nous materials per al subministrament efectiu de fàrmacs, que permet millorar els tractaments i disminuir els residus generats, o la implementació d’una xarxa de control de la contaminació de l’aire a les grans ciutats. Altres temes tractats en les ponències són el desenvolupament d’estratègies per a minimitzar l’ús de plaguicides i promoure una agricultura sostenible, o la problemàtica de la contaminació per microplàstics, un àmbit en el qual cal actuar ràpidament per a controlar llur presència en aigües de riu i de consum. A més, en aquesta edició es fa èmfasi en la capacitat de noves eines analítiques i toxicològiques per a estudiar i avaluar l’impacte ambiental generat pels contaminants, les partícules i les nanopartícules. 

Un any més, les ponències són a càrrec de dones investigadores amb l’objectiu d’impulsar i visualitzar la feina que fan i la recerca en què participen o que lideren. Avui més que mai, atès que les oportunitats de treballar en recerca són molt minses —pel que fa a les beques, els projectes i els contractes—, cal fomentar, valorar i promoure activament un model educatiu i científic igualitari entre homes i dones que permeti contribuir al progrés del país. Aquest progrés només s’aconsegueix amb respecte, igualtat de condicions i oportunitats, equiparació, interacció i diàleg.

Podeu consultar el programa de la jornada aquí