Agenda

dimarts  20 març 2018
18 h
III Jornada d’Estudis Hebraics

dimarts  20 març 2018
18.30 h
Conferència: «La Col·lecció de Música Baldelló, fets i anècdotes»

dimarts  20 març 2018
19 h
Presentació del Llibre d’estil de La Vanguardia 

dimarts  20 març 2018
19 h
Presentació del llibre Els cereals i el pa en els països de llengua catalana a la baixa edat mitjana

dimecres  21 març 2018
18 h
Conferència: «Ment, consciència i inconscient segons la psicoanàlisi de Freud»

 

dimecres  21 març 2018
18.30 h
Conferència: «La pugna per viure a la ciutat: població, polarització i canvi urbà»

dimecres  21 març 2018
19.30 h
Presentació del llibre El jardí de Dionís. L’entorn cultural del vi

dijous  22 març 2018
18 h
Conferència: «L’energia smart en l’entorn rural»

dijous  22 març 2018
19 h
Sessió de cloenda del cicle conjunt de les acadèmies Els aliments

dijous  22 març 2018
9.15 h
Jornada: ‘La Publicitat’: el gran diari intel·lectual de la Catalunya dels anys vint i trenta


:: Més activitats ::
 
06/03/2018
Presentació del Portal Pompeu Fabra, una eina que difon la figura de Fabra i fa més accessible la seva obra

El Portal Pompeu Fabra, que s’ha presentat avui dilluns, 5 de març, a l’Institut d’Estudis Catalans, és una eina fonamental per a difondre la figura i l’obra de Pompeu Fabra, ja que inclou la versió digital de les seves Obres completes (excepte les lexicogràfiques), a més d’informació sobre la seva biografia i els seus treballs lingüístics.

El portal dona accés a cada una de les obres de Fabra, a més de permetre cercar una cadena de caràcters (un mot o un conjunt de mots) dins la totalitat de l’obra, un grup d’obres de la mateixa categoria o una obra concreta.

Aquest portal és una iniciativa conjunta de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca dins la celebració del 150è aniversari del naixement de Fabra.

La presentació del Portal Pompeu Fabra ha estat a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC i directora de la Càtedra Pompeu Fabra, que ha fet una demostració del funcionament del portal i ha detallat el contingut de la versió digital de les Obres completes de Fabra. 

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, ha destacat la presentació del Portal Pompeu Fabra com una de les iniciatives previstes dins l’Any Fabra i s’ha felicitat per l’acord entre l’IEC, la Universitat Pompeu Fabra i el Departament de Cultura per a fer-ho possible. De la mateixa manera, el rector de la UPF, Jaume Casals, ha afirmat que «el Portal Pompeu Fabra cobreix una necessitat, és una eina imprescindible i moderna, i ho fa a través de les tecnologies de la informació i les comunicacions». 

Per la seva banda, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha destacat que «avui fem universal l’accés a l’obra de Fabra, deu mil pàgines obertes al món. Queda clar que va treballar de manera ingent i ho feu com un deure nacional. També ho ha estat editar-les i ara posar-les en línia». Per a Franquesa, «aquesta obra, com la resta d’iniciatives de l’Any Fabra 2018, han de ser un estímul per a no cedir en cap dels passos que el català ha fet en els darrers anys i, d’aquesta manera, contribuir a l’aspiració del Mestre: que el català tingui el rang que li correspon dins la família de les llengües llatines».

En el seu torn, la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, Teresa Cabré, ha explicat que «un valor important del portal és que les obres de Pompeu Fabra es poden llegir lliurement en obert i que, en edició facsímil, es pot veure l’original». Cabré, que ha remarcat que «un altre valor afegit és poder veure com escrivia Fabra, el seu estil», ha explicat que el Portal Pompeu Fabra és un portal obert, que creixerà amb més informacions i nous projectes.

Les Obres completes de Pompeu Fabra

Les Obres completes de Pompeu Fabra són el resultat d’un projecte de recerca de l’Institut d’Estudis Catalans, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, fruit d’un conveni de col·laboració signat l’any 2002. Els nou volums que les formen (més el desè, que es presentarà al llarg de l’any i inclourà els índexs) recullen des de la bibliografia essencial de Fabra —com ara el Diccionari general de la llengua catalana, les diferents gramàtiques, les Converses filològiques, l’Epistolari o les Normes ortogràfiques aprovades per la Secció Filològica— fins a escrits ignorats i fins i tot inèdits.

El gramàtic i membre de l’IEC Jordi Mir i —fins a la seva mort— el també membre de l’IEC Joan Solà són els directors de les Obres completes, que durant més d’un decenni van investigar, ordenar i editar l’obra de Pompeu Fabra, fins aquell moment dispersa i difícil de consultar.

Podeu veure el vídeo de l'acte aquí

 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Joan Veny

Petit atles lingüístic del domini català Volum 6

 

Edició a cura d’Enric Pujol i Josep Clara

Cartes de Ferran Soldevila (1912-1970)

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència

  • Organització institucional
  • Informació econòmica
  • Personal
  • Premis i ajuts
  • Memòries, publicacions i programes de recerca
  • Serveis