Agenda

dimecres  20 juny 2018
19 h
Acte inaugural de la delegació de l'Alguer de l'Institut d'Estudis Catalans

dimecres  20 juny 2018
9 h
Taller sobre ciència oberta

dijous  21 juny 2018
17 h
Trobada de l’SCQ i la indústria química

dilluns  25 juny 2018
9 h
XVIII Jornada de Biologia Evolutiva

dimarts  26 juny 2018
18 h
Conferència: «Implicacions ètiques, econòmiques i socials de la robòtica»

dimarts  26 juny 2018
18 h
Presentació del llibre La sostenibilitat de la pesca a Catalunya. Perspectiva des de la ciència

dimarts  26 juny 2018
19 h
Conferència: «Hacerse adulto en España: la integración de las segundas generaciones»

dimarts  26 juny 2018
9.15 h
14th Annual LC-MS/MS workshop on environmental applications and food safety

dimarts  26 juny 2018
9.30 h
XVII Congrés de la Societat Espanyola de Nutrició

dimecres  27 juny 2018
17 h
Seminari: «United States: Bifurcated Immigration and the End of Compassion»


:: Més activitats ::
 
22/02/2018
Ramon López de Mántaras i Badia: «Per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes»

És possible construir màquines intel·ligents? És una màquina, el cervell? En el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia del 19 de febrer, «Passat, present i futur de la intel·ligència artificial: algunes reflexions», López de Mántaras va afirmar que «l’objectiu últim de la intel·ligència artificial, aconseguir que una màquina tingui una intel·ligència de tipus general similar a la humana, és un dels objectius més ambiciosos que s’ha plantejat la ciència. Per la seva dificultat, és similar a altres grans objectius científics, com explicar l’origen de la vida, l’univers o conèixer l’estructura de la matèria».

Mántaras va reflexionar sobre el fet que, «per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes, ja que el desenvolupament mental que requereix tota intel·ligència complexa depèn de les interaccions amb l’entorn i aquestes depenen, al seu torn, del cos, en particular del sistema perceptiu i el motor». A més, va afegir que «això, juntament amb el fet que les màquines no seguiran processos de culturització i socialització com els nostres, incideix en el fet que, per molt sofisticades que arribin a ser, seran intel·ligències diferents de les nostres».

López de Mántaras va afirmar que «el fet de ser intel·ligències alienes a la humana i, per tant, alienes als valors i a les necessitats humanes, ens hauria de fer reflexionar sobre possibles limitacions ètiques al desenvolupament de la intel·ligència artificial».

Per acabar, va assegurar que «cal que els estudiants de ciència i enginyeria rebin una formació ètica que els permeti comprendre millor les implicacions socials de les tecnologies que molt probablement desenvoluparan». Segons ell «només si invertim en educació aconseguirem una societat que pugui aprofitar els avantatges de les tecnologies intel·ligents i minimitzar-ne els riscos».

Aquest acte es va emmarcar dins les activitats programades a la Mobile Week Barcelona, que ha tingut lloc del 17 al 24 de febrer.

Ramon López de Mántaras i Badia és professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial i professor visitant distingit de la Universitat de Tecnologia de Sydney. És un dels pioners de la intel·ligència artificial a l’Estat espanyol (publicà Inteligencia artificial: ¿qué es?, ¿para qué sirve?, 1980) i un dels més destacats experts a Europa. Fundà l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial, en la qual fou president del Consell Rector durant el període 2002-2006. És membre de l’European Association for Artificial Intelligence (EurAI). Ha rebut diversos guardons, entre els quals destaquen el Premi Ciutat de Barcelona d’Investigació (1982), el Premi Robert S. Engelmore de l’Associació Americana d’Intel·ligència Artificial (2011); el Premio Nacional de Informática, de la Sociedad Científica Informática de España (2012), i l’EurAI Distinguished Service Award, de la European Association of Artificial Intelligence (2016). El novembre de 2016 fou nomenat membre de la secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Amics de l'Art Romànic

LAMBARD. Estudis d'art medieval

 

Jordi Gibert Rebull

La fi del món antic i els inicis de l’edat mitjana a la Catalunya Central

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència