Agenda

dimecres  26 setembre 2018
10.30 h
Metnet, Jornada sobre mecanismes moleculars en obesitat i diabetis

dimecres  26 setembre 2018
19 h
Homenatge a Josep Fontana i Làzaro (1931-2018)

dimecres  26 setembre 2018
19 h
Conferència inaugural del curs 2018-2019 de la Societat Catalana de Física

dijous  27 setembre 2018
18 h
Discurs d’ingrés de Josep Maria Nolla

divendres  28 setembre 2018
11.15 i 9 h
Ple itinerant de la Secció de Filosofia i Ciències Socials 

divendres  28 setembre 2018
16 h
Dia Internacional de les Persones Sordes de Catalunya 2018

dissabte  29 setembre 2018
12.30 h
Dia Internacional de la Traducció a Barcelona

dimarts  2 octubre 2018
18.30 h
Presentació del llibre Demografía y posverdad. Estereotipos, distorsiones y falsedades sobre la evolución de la población

dimecres  3 octubre 2018
16 h
Inici del Curs de correcció de textos administratius i jurídics

dimecres  3 octubre 2018
18.30 h
Conferència inaugural del curs 2018-2019: Ciutadania i drets en una nova era. Barcelona, metròpolis, Catalunya


:: Més activitats ::
 
22/02/2018
Ramon López de Mántaras i Badia: «Per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes»

És possible construir màquines intel·ligents? És una màquina, el cervell? En el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia del 19 de febrer, «Passat, present i futur de la intel·ligència artificial: algunes reflexions», López de Mántaras va afirmar que «l’objectiu últim de la intel·ligència artificial, aconseguir que una màquina tingui una intel·ligència de tipus general similar a la humana, és un dels objectius més ambiciosos que s’ha plantejat la ciència. Per la seva dificultat, és similar a altres grans objectius científics, com explicar l’origen de la vida, l’univers o conèixer l’estructura de la matèria».

Mántaras va reflexionar sobre el fet que, «per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes, ja que el desenvolupament mental que requereix tota intel·ligència complexa depèn de les interaccions amb l’entorn i aquestes depenen, al seu torn, del cos, en particular del sistema perceptiu i el motor». A més, va afegir que «això, juntament amb el fet que les màquines no seguiran processos de culturització i socialització com els nostres, incideix en el fet que, per molt sofisticades que arribin a ser, seran intel·ligències diferents de les nostres».

López de Mántaras va afirmar que «el fet de ser intel·ligències alienes a la humana i, per tant, alienes als valors i a les necessitats humanes, ens hauria de fer reflexionar sobre possibles limitacions ètiques al desenvolupament de la intel·ligència artificial».

Per acabar, va assegurar que «cal que els estudiants de ciència i enginyeria rebin una formació ètica que els permeti comprendre millor les implicacions socials de les tecnologies que molt probablement desenvoluparan». Segons ell «només si invertim en educació aconseguirem una societat que pugui aprofitar els avantatges de les tecnologies intel·ligents i minimitzar-ne els riscos».

Aquest acte es va emmarcar dins les activitats programades a la Mobile Week Barcelona, que ha tingut lloc del 17 al 24 de febrer.

Ramon López de Mántaras i Badia és professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial i professor visitant distingit de la Universitat de Tecnologia de Sydney. És un dels pioners de la intel·ligència artificial a l’Estat espanyol (publicà Inteligencia artificial: ¿qué es?, ¿para qué sirve?, 1980) i un dels més destacats experts a Europa. Fundà l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial, en la qual fou president del Consell Rector durant el període 2002-2006. És membre de l’European Association for Artificial Intelligence (EurAI). Ha rebut diversos guardons, entre els quals destaquen el Premi Ciutat de Barcelona d’Investigació (1982), el Premi Robert S. Engelmore de l’Associació Americana d’Intel·ligència Artificial (2011); el Premio Nacional de Informática, de la Sociedad Científica Informática de España (2012), i l’EurAI Distinguished Service Award, de la European Association of Artificial Intelligence (2016). El novembre de 2016 fou nomenat membre de la secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Catalan Historical Review, núm. 11

 

Hilari Raguer

Escrits dispersos d’història

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència