Torna a les notícies
Un llibre recull les cartes que Ferran Soldevila va escriure a més d’un centenar d’intel·lectuals al llarg de la seva vida
02/02/2018

Carles Riba, Joan Triadú, Josep Tarradellas, Lluís Nicolau d’Olwer o Carles Rahola són alguns dels cent divuit corresponsals, intel·lectuals de l’època amb qui l’historiador i escriptor Ferran Soldevila va mantenir correspondència al llarg de la seva vida. Ara, aquestes cartes, escrites per Soldevila, han estat recollides en el llibre Cartes de Ferran Soldevila (1912-1970), una obra a cura d’Enric Pujol i Josep Clara, publicada per la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

El llibre reprodueix, cronològicament, un total de quatre-centes setanta cartes que Soldevila va escriure en diferents etapes de la seva vida, des de les escrites ja en la seva primera joventut fins a les redactades en els darrers anys d’existència. «És com una mena de biografia “de viva veu”, ja que és el mateix Soldevila que, en explicar les seves vivències, els seus sentiments, projectes i treballs al seu corresponsal, els narra també a tot lector de les cartes», expliquen els autors en la Introducció de l’obra.

La lectura de les cartes permet reconstruir la trajectòria vital i professional de Ferran Soldevila i, alhora, analitzar el moment històric en què van ser escrites. «Aquesta és una de les grans riqueses dels documents personals: la interconnexió entre història personal i història col·lectiva», ressalten els autors.

Aquest recull epistolar també permet seguir de manera detallada l’evolució de l’escriptura de Ferran Soldevila i veure com, progressivament, defineix un model de llengua propi i un estil literari personal. Ferran Soldevila va ser un dels escriptors més rellevants del seu temps i en aquest llibre es considera la correspondència com una part no pas menor del conjunt de la seva producció escrita, que, a part de l’obra historiogràfica, inclou també la poesia, el teatre, el periodisme i la narrativa de ficció.

Soldevila va conservar poques còpies de les cartes que havia tramès i per això va ser necessari fer una recerca d’anys, en arxius de familiars, amics i col·legues, per a obtenir les que es reprodueixen en aquesta obra.