Torna a les notícies
El senglar: situació i escenari de futur
20/01/2018

Dimecres va tenir lloc a l’IEC la conferència «El senglar: situació i escenari de futur», a càrrec de la doctora Carme Rosell, biòloga per la Universitat de Barcelona i directora de la consultoria ambiental Minuartia, especialitzada en estudis de biodiversitat i en les interaccions entre la fauna salvatge i les activitats humanes.

Rosell va destacar que «el senglar és un problema global de tot Europa, no només de Catalunya. Si a finals del segle XIX el senglar va estar a punt d’extingir-se, en aquests moments hi ha una sobrepoblació que provoca danys no només a l’agricultura, sinó també a la biodiversitat, que és causant d’accidents de trànsit a les carreteres catalanes i que comporta riscos sanitaris».

Cada any es cacen uns cinquanta mil senglars a Catalunya, on s’estima que hi ha una població de cent quaranta mil exemplars. I mentre que la població de senglars augmenta, el nombre de caçadors disminueix. A Europa també augmenta el nombre de senglars caçats i disminueix el de caçadors, especialment als països del sud.

El senglar, va dir Rosell, és «una bèstia formidable, amb un olfacte privilegiat i una alimentació variada. És molt prolífic, amb una organització social i pautes de comunicació complexes, i una alta capacitat d’aprenentatge. S’adapta a viure entre nosaltres i aprofita tots els recursos que li posem a l’abast».

Rosell va concloure la conferència explicant que «l’estratègia global per a lluitar contra aquestes bèsties implica prevenir els danys, reduir la productivitat i augmentar les captures», i va recordar que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació disposa del Pla de Prevenció dels Danys i els Riscos Originats per la Fauna Cinegètica 2017-2018.

Organitzada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) de l’IEC, va comptar amb un públic molt divers: pagesos, caçadors, universitaris, agents rurals, ambientalistes i persones interessades en aquest tema. 

Podeu veure la conferència aquí