Torna a les notícies
La IV Jornada Mengem Sa: «Dietes o modes?» analitza la relació de les dietes amb la salut
01/12/2017

S’ha celebrat a l’IEC la IV Jornada Mengem Sa: «Dietes o modes?», que s’engloba dins el cicle organitzat per les acadèmies Els aliments. Aquest cicle, que es va iniciar el mes d’octubre i s’allargarà fins al mes de març del 2018, convida a conèixer les tendències alimentàries actuals i a reflexionar sobre la generació d’idees falses respecte als aliments. Quins són els nous mites? Quins es perpetuen? Com afecta aquest pensament la nostra salut? Quins remeis ens ofereixen els fàrmacs? Què pot fer per a nosaltres una microbiota saludable?

La jornada, organitzada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), es va obrir amb la intervenció del president de l’IEC, Joandomènec Ros; la presidenta de l’ACCA, Montserrat Rivero, i el president de la ICEA, Josep M. Vives de Quadras.

La jornada es va allargar fins a mitja tarda i va incloure diferents ponències i taules rodones. «Carn o peix?», «Les dietes en etapes de creixement, avantatges o riscos», «Al·lèrgies i intoleràncies», «Dietes i divulgació científica», «Dietes per aprimar-se» i «Dietes en els mitjans de comunicació» van ser els grans eixos sobre els quals van versar les intervencions dels diferents ponents. Hi van intervenir tècnics, metges i experts com Magda Carlas, metgessa nutricionista i màster en ciències dels aliments; Montserrat Barbany, endocrinòloga i secretària del Centre Català de la Nutrició de l’IEC; Sebastià Serrano, catedràtic de lingüística general i teoria de la comunicació de la Universitat de Barcelona, i Ferran Sáez, doctor en filosofia de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull.

A la IV Jornada Mengem Sa: «Dietes o modes?», es va reflexionar sobre els problemes derivats de l’existència d’una gran diversitat de dietes alimentàries, moltes de les quals sense validació científica, amb les conseqüències que això comporta per a la salut de qui les segueix. També es va parar especial atenció en la detecció de la causa de les al·lèrgies o intoleràncies alimentàries a fi d’establir la dieta més adequada.

En la seva intervenció, Gemma Colomé, cap de Gastroenterologia Pediàtrica de l’Hospital de Nens de Barcelona, va remarcar que «les begudes vegetals no són un substitut de la llet de mamífers, perquè aporten poca energia, baixa quantitat de proteïnes i de poc valor biològic, excés de sucres i absència de lactosa», mentre que Magda Carlas va mostrar la preocupació pel fet que «tot i la gran divulgació científica de qualitat encara hi ha gent que no segueix la dieta que més li convé». Per la seva banda, Marta Voltas, advocada i membre de la Fundació Imatge i Autoestima i de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia, va destacar que «el 55 % de les nenes d’entre cinc i dotze anys desitgen estar més primes».

Algunes de les conclusions generals que es van extreure de les diferents ponències són:

La publicitat ven que les dietes són fàcils de seguir i que els resultats desitjats s’obtenen ràpid, però la realitat és una altra: requereixen temps i esforç.

Cal ser crítics amb les dietes, atès que moltes no tenen cap justificació científica.

Les al·lèrgies alimentàries augmenten; convé diagnosticar-les abans d’adoptar dietes que no ens convenen. 

L’augment del consum de productes sense gluten es basa en una interpretació errònia, que el gluten és dolent. Això no és veritat, ja que només és dolent per a qui és intolerant a aquesta substància.

La població ha de percebre que les dietes són necessàries per qüestions de salut i no per percepcions estètiques.

A la jornada van assistir una quarantena de persones, que, amb comentaris i preguntes, van enriquir el debat complex al voltant del món de les dietes, en què trobem un gran nombre d’interessos econòmics, socials i sanitaris.