Agenda

dimecres  13 desembre 2017
17 h
Jornada de Santa Llúcia: «Salut mental, ciència i societat»

dimecres  13 desembre 2017
18 h
Conferència: «La llengua que parlem determina com pensem?»

dimecres  13 desembre 2017
18.30 h
Presentació del llibre Aigua i energia. L’aprofitament hidroelèctric dels rius catalans

dijous  14 desembre 2017
18 h
Tercera conferència del cicle La tecnologia al servei de les persones, anomenada «La mobilitat elèctrica»

dijous  14 desembre 2017
9.45 h
XIV Jornada de la SCATERM: «La terminologia de la Gramàtica»

divendres  15 desembre 2017
10 h
II Jornada sobre la Divulgació de la Llengua Catalana als Mitjans de Comunicació

divendres  15 desembre 2017
13 h
Premis CCNIEC 2017

divendres  15 desembre 2017
19.30 h
Conferència: «Mineria i patrimoni miner català. Inventari i avaluació de museus i parcs geològics. Estratègies a seguir per a la conservació i divulgació científica»

dilluns  18 desembre 2017
18.30 h
Conferència: «Copernicus, el sistema europeu d’observació de la Terra» 

dimarts  19 desembre 2017
19 h
Acte científic amb motiu de la commemoració del Premi Nobel de Química 2017


:: Més activitats ::
 
27/07/2017
Tres experiències olímpiques

Algunes de les societats filials de l’IEC organitzen cada any unes olimpíades per posar a prova els coneixements dels estudiants catalans en diferents temàtiques. Es tracta de proves que tenen com a objectiu principal estimular i implicar els alumnes —generalment de secundària i batxillerat, tot i que algunes s’amplien a primària— en disciplines com la biologia, les matemàtiques, la física, la química o, fins i tot, la filosofia.

Vam parlar amb tres estudiants que, gràcies als bons resultats obtinguts en la fase catalana, han pogut viatjar i participar en les olimpíades espanyoles o, fins i tot, internacionals. Coincidien en el fet que l’esforç que s’ha de realitzar els ha valgut la pena i, sense dubtar-ho, recomanen a tots els alumnes catalans participar en qualsevol de les olimpíades. També vam parlar-ne amb els seus professors, que van titllar aquestes iniciatives de grans oportunitats per als estudiants i les escoles i instituts, ja que els ofereix una motivació que d’una altra manera seria més difícil d’aconseguir.

Vegeu-ne el vídeo.

La Societat Catalana de Biologia de l’IEC va organitzar les olimpíades catalanes per als joves de segon de batxillerat. Després de realitzar una part teòrica i una pràctica, els sis millors classificats van poder participar en l’Olimpíada Espanyola de Biologia al març. Una de les tres medalles d’or de Catalunya va ser per a en Pau Casanovas, de l’Institut Jaume Balmes de Barcelona, qui va poder anar a Pamplona en aquesta segona fase. Tot i que no es va poder classificar per a la fase internacional, diu que va ser «una molt bona experiència» i que l’ha ajudat a preparar-se per al curs vinent, quan comença la universitat.

Un altre alumne de segon de batxillerat, Jordi Guillem Rodríguez, de l’Aula Escola Europea, també explica que aquests tipus de proves l’han reafirmat en la seva decisió d’escollir els estudis universitaris. En el seu cas, però, va participar en les Proves Cangur de Matemàtiques, organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques. Enguany ha assolit cent cinquanta punts, la puntuació màxima que es pot aconseguir en la prova; i ho ha fet després d’haver rebut les medalles d’or i de plata en les edicions anteriors en què ha participat. A més, en Jordi també va obtenir la medalla d’or en la cinquanta-tresena Olimpíada Matemàtica Espanyola, una fita que li ha permès viatjar a Rio de Janeiro (Brasil) per participar en la fase internacional aquest mes de juliol. Allà, ha aconseguit una de les medalles de bronze en haver sumat més de setze punts. Ell, però, també es queda amb «l’experiència» i amb el fet de poder «conèixer gent d’arreu del món».

La Lucía Medina —o Lua, com prefereix que li diguin— és una estudiant de la Saint Peter’s School, de Barcelona, i va ser l’escollida per la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, per a participar en la vint-i-cinquena edició de l’Olimpíada Internacional de Filosofia, després de superar la fase nacional que duu a terme el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). La Lua va viatjar a Rotterdam (Països Baixos) i allà va haver de preparar un assaig sobre la tolerància. Encara que tampoc no va quedar entre les primeres posicions, va poder conèixer gairebé un centenar d’estudiants d’altres països que, com ella, tenen inquietud per la filosofia.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Número 7 de la revista Catalan Social Sciences Review

 
 

Pere Gil i Estalella

Història moral de Cathalunya

 

 
 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència

  • Organització institucional
  • Informació econòmica
  • Personal
  • Premis i ajuts
  • Memòries, publicacions i programes de recerca
  • Serveis