Agenda

dilluns  23 juliol 2018
11.30 h
El president de la Generalitat inaugura l’exposició «Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans»

dimarts  24 juliol 2018
19 h
Missa en memòria d’Antoni Nughes 


:: Més activitats ::
 
27/07/2017
Tres experiències olímpiques

Algunes de les societats filials de l’IEC organitzen cada any unes olimpíades per posar a prova els coneixements dels estudiants catalans en diferents temàtiques. Es tracta de proves que tenen com a objectiu principal estimular i implicar els alumnes —generalment de secundària i batxillerat, tot i que algunes s’amplien a primària— en disciplines com la biologia, les matemàtiques, la física, la química o, fins i tot, la filosofia.

Vam parlar amb tres estudiants que, gràcies als bons resultats obtinguts en la fase catalana, han pogut viatjar i participar en les olimpíades espanyoles o, fins i tot, internacionals. Coincidien en el fet que l’esforç que s’ha de realitzar els ha valgut la pena i, sense dubtar-ho, recomanen a tots els alumnes catalans participar en qualsevol de les olimpíades. També vam parlar-ne amb els seus professors, que van titllar aquestes iniciatives de grans oportunitats per als estudiants i les escoles i instituts, ja que els ofereix una motivació que d’una altra manera seria més difícil d’aconseguir.

Vegeu-ne el vídeo.

La Societat Catalana de Biologia de l’IEC va organitzar les olimpíades catalanes per als joves de segon de batxillerat. Després de realitzar una part teòrica i una pràctica, els sis millors classificats van poder participar en l’Olimpíada Espanyola de Biologia al març. Una de les tres medalles d’or de Catalunya va ser per a en Pau Casanovas, de l’Institut Jaume Balmes de Barcelona, qui va poder anar a Pamplona en aquesta segona fase. Tot i que no es va poder classificar per a la fase internacional, diu que va ser «una molt bona experiència» i que l’ha ajudat a preparar-se per al curs vinent, quan comença la universitat.

Un altre alumne de segon de batxillerat, Jordi Guillem Rodríguez, de l’Aula Escola Europea, també explica que aquests tipus de proves l’han reafirmat en la seva decisió d’escollir els estudis universitaris. En el seu cas, però, va participar en les Proves Cangur de Matemàtiques, organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques. Enguany ha assolit cent cinquanta punts, la puntuació màxima que es pot aconseguir en la prova; i ho ha fet després d’haver rebut les medalles d’or i de plata en les edicions anteriors en què ha participat. A més, en Jordi també va obtenir la medalla d’or en la cinquanta-tresena Olimpíada Matemàtica Espanyola, una fita que li ha permès viatjar a Rio de Janeiro (Brasil) per participar en la fase internacional aquest mes de juliol. Allà, ha aconseguit una de les medalles de bronze en haver sumat més de setze punts. Ell, però, també es queda amb «l’experiència» i amb el fet de poder «conèixer gent d’arreu del món».

La Lucía Medina —o Lua, com prefereix que li diguin— és una estudiant de la Saint Peter’s School, de Barcelona, i va ser l’escollida per la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, per a participar en la vint-i-cinquena edició de l’Olimpíada Internacional de Filosofia, després de superar la fase nacional que duu a terme el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). La Lua va viatjar a Rotterdam (Països Baixos) i allà va haver de preparar un assaig sobre la tolerància. Encara que tampoc no va quedar entre les primeres posicions, va poder conèixer gairebé un centenar d’estudiants d’altres països que, com ella, tenen inquietud per la filosofia.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Societat Catalana de Terminologia

Terminàlia. Núm. 17

 

M. Àngels Suquet i Fontana; il·lustracions: Pilarín Bayés

Petita història de Rafael Patxot i Jubert

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència