Torna a les notícies
Les millors investigacions en el camp de la biologia, reconegudes durant la 2a Nit de la Biologia
12/07/2017

La Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC, va premiar ahir, dimarts 11 de juliol, els millors treballs i investigacions en el camp de la biologia duts a terme en el darrer any en els territoris de llengua i cultura catalanes. Ho va fer durant la 2a Nit de la Biologia, que va tenir lloc a la Casa de la Convalescència de l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, en la qual van intervenir Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat; Josep Clotet, president de la SCB; Armand Sánchez, vicerector de Recerca i Transferència de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va actuar com a amfitrió; Pilar Solares, cap del Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, i Joandomènec Ros, president de l’IEC.

Per una banda, es va premiar l’investigador Miguel Beato del Rosal, fundador i exdirector del Centre de Regulació Genòmica (CRG), per la seva trajectòria professional i pels seus estudis en biologia humana, en especial per les investigacions sobre regulació hormonal de l’expressió dels gens i la lluita contra el càncer de mama.

El Premi SCB al millor article científic va recaure en el treball «ADP-ribose-derived nuclear ATP synthesis by NUDIX5 is required for chromatin remodeling», publicat a la revista Science, i del qual Roni Wright, del CRG, és la investigadora principal. Segons el jurat, l’article fa «una important aportació en recerca bàsica», atès que «presenta la primera evidència que es pot produir energia dins del nucli de les cèl·lules, un fet que els permet respondre més ràpidament a les modificacions del genoma». La recerca obre noves perspectives en la recerca de fàrmacs anticàncer.

Jesús Lozano Fernández va ser el guardonat amb el Premi SCB al jove investigador per la tesi doctoral «Mecanisme d’acció de l’hormona juvenil en la metamorfosi dels insectes», desenvolupada a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE-CSIC). La investigació desxifra com actua l’hormona juvenil, que és una de les dues hormones responsables de la metamorfosi dels insectes. Segons el jurat, la recerca de Lozano «permet entendre millor l’evolució dels insectes».

Vespapp, una aplicació que permet geolocalitzar la vespa asiàtica, va ser reconeguda amb el Premi SCB a la divulgació. Es tracta d’un projecte dirigit per Mar Leza, professora de la Universitat de les Illes Balears, sobre aquesta espècie invasora que depreda les abelles autòctones i amenaça l’apicultura i l’ecosistema natural.

Finalment, el Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat va ser per a Pau Abelló, estudiant de batxillerat de l’Escola Joan Pelegrí de Barcelona. El treball d’Abelló aborda la ictiodiversitat a la platja de Torredembarra (Tarragona).

Més informació al web de la SCB