Torna a les notícies
Encara no és tard per a aturar el canvi climàtic
09/06/2017

L’ambientòleg i doctor en biodiversitat Andreu Escrivà és l’autor del llibre Encara no és tard. Claus per a entendre i aturar el canvi climàtic, que es va presentar divendres 9 de juny a l’IEC. L’obra ofereix una perspectiva innovadora, integral i optimista sobre la lluita contra el canvi climàtic. «Res no està perdut i la resignació no és una opció, perquè encara no és tard i un món millor no és només possible, sinó imparable», afirma Escrivà. L’obra va rebre el XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General que convoca la Universitat de València, i ha estat publicat per l’Editorial Bromera i la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

El llibre, explica l’autor, analitza el canvi climàtic «per tal de poder assimilar millor l’envit al qual estem sotmesos, tot incorporant camps del saber habitualment marginats de les anàlisis sobre la qüestió, com la psicologia, la comunicació o disciplines artístiques, entre altres». El treball s’estructura en cinc parts que presenten una visió positiva sobre les possibilitats d’aturar el canvi climàtic. La primera part, «El camí cap a l’estic d’hoquei», mostra que és possible alterar el clima al nostre planeta, i la segona part, «De tafurs i termòmetres», explica què és el canvi climàtic i dona resposta a dubtes comuns i percepcions errònies. A «Serà un estiu que durarà mil anys» aborda quins seran els impactes del canvi climàtic i quina certesa tenim que es produiran finalment. L’eix conductor de la quarta part són els biaixos cognitius, les barreres comunicatives, el fracàs de la divulgació i la conscienciació i el paper dels negacionistes del canvi climàtic. En la darrera part, titulada «Encara no és tard: com aturar el canvi climàtic», Escrivà ofereix una visió esperançadora, i rigorosa i sòlidament fonamentada, sobre les possibilitats que existeixen per a reduir l’impacte de l’escalfament global en tots els nivells i construir una societat més justa, sostenible i resilient.

Andreu Escrivà treballa a la Fundació Observatori del Canvi Climàtic i col·labora amb l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva. També forma part del Comitè d’Experts en Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana i exerceix de divulgador ambiental, centrat especialment en la sensibilització de la societat sobre la problemàtica del canvi climàtic. Autor del blog http://www.noestarde.com, publica articles a Saó, Mètode, Eldiario.es i Levante-EMV.