Torna a les notícies
Es preestrena a l’IEC el documental El segrest de Núria
06/06/2017

La nit del 8 al 9 de juliol de 1967, dos joves antifranquistes van entrar a l’església del santuari de Núria i es van endur la marededeu, i hores després van difondre un comunicat amb tres exigències que s’emmarcaven en la campanya «Volem bisbes catalans»: que es nomenessin només bisbes catalans en totes les diòcesis del país; que dimitís l’arquebisbe de Barcelona, i que retornés l’abat Escarré, aleshores a l’exili. Quatre anys, sis mesos i divuit dies més tard, la marededeu va ser retornada a Núria, les exigències dels activistes s’havien complert i el dia que va prendre possessió del càrrec el nou arquebisbe de Barcelona, Narcís Jubany, la imatge va ser retornada a un delegat del bisbe d’Urgell. Gràcies a la iniciativa de Manuel Castellet, membre de l’IEC, Zeba Produccions i Televisió de Catalunya han fet un documental sobre aquesta història, en què ha col·laborat l’Institut. Titulat El segrest de Núria, es va preestrenar a l’IEC el 6 de juny. Vídeo resum de la preestrena

En la preestrena van participar, a més de Castellet, Eduard Miguel, director del film, i Xavier Ambròs, cap de documentals de TV3. A l’acte van assistir la vídua de Josep Benet, que va ser l’advocat que va negociar el retorn de la imatge; el capellà que va intervenir en el seu retorn, i dos dels activistes-lladres que es van endur la marededeu. El documental es podrà veure el dia 8 de juliol a les 23 hores pel Canal 33 de Televisió de Catalunya, coincidint amb el cinquantè aniversari d’aquella nit del 1967.

Durant l’acte es va presentar el llibre Mossèn, ens han pres la marededeu!, de Manuel Castellet i Rosa Anna Felip. El llibre fa un repàs dels moviments catalanistes de la dècada dels anys seixanta i aprofundeix en el catalanisme i els canvis a l’Església catòlica després del Concili II del Vaticà. Concretament, se centra en els moviments al bisbat d’Urgell (al qual pertany el santuari de Núria) i en la campanya «Volem bisbes catalans».