Torna a les notícies
Joan Martí i Castell i Jaume Miranda, membres de l’IEC, i Miquel Crusafont, president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, reben la Creu de Sant Jordi
12/04/2017

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha atorgat la Creu de Sant Jordi a vint-i-nou personalitats —quatre a títol pòstum— i a vint-i-tres entitats. Entre els distingits, hi ha el filòleg Joan Martí i Castell i el cartògraf Jaume Miranda, membre de la Secció Filològica i de la de Ciències i Tecnologia, respectivament, i el numismàtic i historiador Miquel Crusafont, president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’Institut. 

Joan Martí i Castell (Tarragona, 1945), membre de la Secció Filològica, la qual va presidir entre els anys 2002 i 2010, ha estat reconegut per la seva tasca acadèmica en els terrenys de la dialectologia, la història social de la llengua, la sociolingüística i la lexicografia. Martí és catedràtic emèrit de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de la qual va ser el primer rector, i ha estat el rector fundador i el primer president de la Xarxa Vives d’Universitats. També va ser membre fundador del Grup Català de Sociolingüística (avui, Societat Catalana de Sociolingüística) i president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’IEC.

Jaume Miranda (Barcelona, 1950), membre de la Secció de Ciències i Tecnologia i responsable de la posada en marxa de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, avui Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Rep la Creu de Sant Jordi per haver contribuït a la ciència geogràfica i a la millora del coneixement del territori i del medi. També, per haver convertit l’Institut Cartogràfic en una referència a escala internacional, tot continuant la tasca iniciada en aquesta matèria per la Mancomunitat de Catalunya i la Generalitat republicana.

Miquel Crusafont (Sabadell, 1942), historiador i numismàtic, director del Museu d’Història de Sabadell i autor de nombrosos estudis sobre numismàtica, presideix la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’IEC, des del 1996. Ha estat distingit per la seva obra d’estudi i difusió de les monedes i la circulació d’aquestes en els territoris de l’antiga Corona catalanoaragonesa, traduïda en més d’una vintena de llibres i en centenars d’articles sobre la matèria, i per ocupar un lloc privilegiat en el panorama internacional de la numismàtica.

Creada el 1981, la Creu de Sant Jordi pretén distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus propis mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat catalana o en el pla cívic i cultural. Actualment, és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat.