Torna a les notícies
Premio Mujer y Tecnología per a Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’IEC
08/03/2017

Font: UPC La Fundació Orange ha decidit atorgar el Premio Mujer y Tecnología a Núria Salán, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), filial de l’IEC. El premi reconeix Salán com a exemple de dona entregada al servei de la societat per la seva tasca docent, investigadora en materials i en innovació en la docència i en les metodologies d’aprenentatge, així com en la captació de talent femení i en l’apoderament de noves generacions de dones tecnòlogues en tots els àmbits, com l’enginyeria, la informàtica, l’arquitectura o les telecomunicacions, entre d’altres. L’acte de lliurament dels premis se celebrarà a Segòvia el 18 de març, en el marc dels VII Encuentros de Mujeres que Transforman el Mundo, que organitza l’ajuntament d’aquesta ciutat.

Núria Salán és doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). És professora de metal·lúrgia al Campus de la UPC a Terrassa i ha estat coordinadora del projecte «Recerca i innovació en metodologies d’aprenentatge» (RIMA) de la Universitat des dels seus inicis. També és secretària de l’Associació d’Amics de la Metal·lúrgia (ASAMMET) i directora del Laboratori de Materials Compòsits Avançats de la UPC al Campus de Terrassa (COMPOLAB). A més, col·labora en temes de promoció dels estudis i de la tecnologia adreçats als estudiants preuniversitaris i ha estat molt activa en activitats d’apropament de la tecnologia a la població femenina.

Quant a la seva activitat docent, és molt activa en la recerca en innovació, i això l’ha portat a formar part de diversos grups multidisciplinaris que han estat guardonats pel Consell Social de la UPC i per la Generalitat de Catalunya. És dinamitzadora i col·laboradora del programa «Mentories M2m» de la UPC, adreçat a estudiants dels darrers cursos de la universitat, o recentment titulats, des del qual ha pogut formar part del focus group de Dona, Ciència i Tecnologia del Parlament de Catalunya. Sota el seu mandat, la SCT va produir l’exposició «L’enginy (in)visible. Dones i tecnologia: passat, present i futur», que posa en relleu la invisibilitat que, històricament, han tingut les dones tecnòlogues, així com els seus invents i les fites que han assolit.

Pel que fa a la recerca, Salán forma part del Centre d’Integritat Estructural i Fiabilitat dels Materials (CIEFMA).

El Premio Mujer y Tecnología de la Fundació Orange reconeix anualment les dones que destaquen per la feina que duen a terme en els àmbits de la tecnologia i la innovació social, i els resultats de la qual són referents en el desenvolupament i la transformació de la societat, i milloren la qualitat de vida de les persones. Enguany se’n celebra la segona edició.