Torna a les notícies
És possible deixar de ser humà a causa de la tecnologia?
02/03/2017

És la pregunta sobre la qual van reflexionar, l'1 de març, els prop de cent estudiants de secundària, procedents de quaranta-sis centres educatius de Catalunya, que van participar en la IV Olimpíada de Filosofia de Catalunya. Disposaven d’una hora i mitja de durada per realitzar les proves, de dues modalitats: la primera, per als estudiants de 4t d’ESO, consistia a analitzar un dilema moral sobre l’ús de la cirurgia estètica amb finalitats no mèdiques i argumentar la postura personal defensada; la segona, per als estudiants de batxillerat, va consistir a elaborar una reflexió personal argumentada sobre la pregunta que se’ls havia formulat. Els millors exercicis escrits a partir d’un dilema moral i les millors dissertacions es van defensar, uns dies després, oralment, en una sessió pública al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

La sessió es va obrir amb la II Mostra de VIdees, en què es van projectar els vídeos filosòfics que hi van participar, produïts també per estudiants de 4t d’ESO i batxillerat, i que havien de girar al voltant de la qüestió: «Estan canviant les noves tecnologies la identitat humana?». Els vídeos poden veure’s en aquest enllaç.

Tot seguit, es va celebrar a taula rodona «Dilemes ètics derivats de l’aplicació de les noves tecnologies a la identitat humana», en què van intervenir Bernabé Robles del Olmo, cap de Servei de Neurologia, president del Comitè Ètica Assistencial i membre del Comitè Ètic i d’Investigació Clínica del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a més de membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya i col·laborador de la Fundació Grífols; i Félix Ovejero Lucas, professor d’Ètica i Metodologia de les Ciències Socials a la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB). Va moderar la taula rodona Begoña Román Maestre, professora en la Facultat de Filosofia de la UB i secretària executiva d’Ethos Ramon Llull.

Celebrada per primer cop l’any 2014, l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya té els objectius de promoure la reflexió filosòfica a les aules; fomentar el pensament crític, argumentat i creatiu dels estudiants de secundària, a més de la reflexió filosòfica sobre el coneixement, la ciència, l’ètica, l’art i les ciències socials, atenent tant a les aportacions de la tradició com a les contemporànies, i donar visibilitat a la tasca del professorat i l’alumnat de filosofia de secundària i ampliar el seu abast més enllà de l’aula, tot oferint un espai de trobada i exercici filosòfic públic i obert amb la participació de pensadors, creadors i investigadors de diferents àmbits del coneixement.

L’organització va ser a càrrec de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, i compta amb la col·laboració de la Facultat de Filosofia de la UB, el Departament de Filosofia de la UAB i el CCCB, i la Fundació Grífols. També va patrocinar la Llibreria Laie. Més informació sobre l’Olimpíada a http://blocs.xtec.cat/filolimp/