Torna a les notícies
La governança i la gestió del litoral català centren una jornada a l’IEC
02/12/2015

El litoral català, una franja de més de vuit-cents quilòmetres amb una elevada densitat demogràfica i urbana, concentra bona part de l’activitat econòmica del país i, alhora, espais d’alt valor ambiental i paisatgístic. En els darrers anys s’estan produint canvis rellevants en el marc polític i normatiu relatius a l’ordenació i la gestió d’aquest espai ric, complex i especialment vulnerable. Amb l’objectiu d’analitzar la situació actual i les actuacions de futur, el 4 de desembre es va celebrar, a l’IEC, la jornada La governança i la gestió integrada del litoral, organitzada pel Grup de Recerca Interfase del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans.

En la jornada es van analitzar els aspectes clau de les recents iniciatives polítiques i normatives a escala europea, estatal i catalana, que afecten el  litoral. També es va fer una reflexió estratègica sobre com cal articular una gestió integrada del litoral de Catalunya, que ofereixi una nova mirada en relació amb les possibilitats normatives, però també sobre el seu sistema de governança (en el qual participen múltiples actors institucionals, econòmics i de la societat civil).

Entre altres aspectes, s’hi van tractar diversos models de governança de gestió integrada i experiències pràctiques a escala local; així com els principals reptes tècnics i jurídics per a aquesta gestió, amb una proposta de reinterpretació de competències i una anàlisi de l’avantprojecte de llei sobre l’ordenació del litoral de Catalunya.

Les presentacions dels diferents ponents i les conclusions de la jornada es poden consultar en aquest enllaç