Torna a les notícies
La negativa del Govern espanyol a incloure el català en les proves d’accés a l’advocacia és il·legal perquè vulnera l’oficialitat de la llengua
29/05/2015

La decisió del Govern espanyol d’utilitzar només l’espanyol en els exàmens d’accés a l’advocacia que han de fer els graduats en dret catalans i excloure el dret català dins les matèries avaluables és un acte il·legal que vulnera l’oficialitat del català i un acte de discriminació lingüística, segons han denunciat avui el Col·legi d’Advocats de Barcelona, el Consell de l’Advocacia Catalana i la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, en una conferència de premsa celebrada a la seu de l’Institut. Aquestes institucions consideren que no usar el català és una vulneració de la Constitució, que estableix l’oficialitat de les llengües en relació amb els estatuts d’autonomia i el deure de protegir i tenir un especial respecte per les llengües oficials diferents de l’espanyol. També denuncien que vulnera l’Estatut, que estableix el dret d’opció lingüística, i la Carta Europea de les Llengües, en concret l’article 7. 2, en què els estats es comprometen a garantir el dret d’ús i a «eliminar tota distinció, exclusió, restricció en l’ús de les llengües minoritzades».

Quatre-cents quaranta-dos graduats en dret catalans faran demà, dissabte, a Barcelona, la prova d’accés a l’advocacia, un examen que no estarà disponible en català. El Govern espanyol, de qui depèn la prova obligatòria per a poder exercir la professió, ha desatès la petició del Consell de l’Advocacia Catalana perquè la prova, tipus test, estigui disponible en les llengües cooficials de cada comunitat autònoma. El Consell ja va impugnar la convocatòria de l’any passat, que va consistir en un únic examen a Madrid i en espanyol. Després que el Consell reclamés la descentralització de la prova, el Govern va anunciar la constitució de sis comissions avaluadores per a aquest any 2015 en diferents comunitats autònomes: Catalunya, Andalusia, Galícia, País Basc, Astúries i Madrid. L’anunci, però, no especificava en quina llengua es faria l’examen, per la qual cosa el Consell va demanar al Ministeri de Justícia que els aspirants catalans tinguessin l’opció de fer la prova en la llengua pròpia, petició que, tot i que el ministre de Justícia es va comprometre a fer, no ha complert.

Els representants dels advocats catalans denuncien que el fet d’excloure el català de les proves d’accés a la professió és un acte de discriminació envers els graduats catalans, i comporta imposar encara més la visió que la llengua catalana és residual i prescindible en l’àmbit de la justícia. Aquesta decisió accentua la precarietat del català en un sector en què la manca d’adequació dels òrgans judicials en desincentiva l’ús.
 

Notícia a TV3. Els exàmens per poder exercir com a advocat només es poden fer en castellà